Δήμος Νίκαιας - Ρέντη: Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή στην πόλη.-

04.10.2013 | ZASKAR

Χρειάστηκε να γίνουμε πρώτο θέμα με τους ξυλοδαρμούς μεταναστών, να μοιράσουν τρόφιμα “μόνο σε Έλληνες” 200 μετρά από το δημαρχείο, να μπουν στο άλσος ανενόχλητοι κάνοντας πως το καθαρίζουν, να κάνουν πορεία μισαλλοδοξίας στο κέντρο της πόλης, να οργανώσουν πολιτική εκδήλωση “ενάντια στις επιθέσεις κατά των Ελλήνων” (!!!) στην πλ. Δαβάκη, να δείρουν μέχρι θα- νάτου ψαράδες στο Πέραμα, να αποπειραθούν να σκοτώσουν αφισοκολλητές του ΚΚΕ, να σφά- ξουν οι οργανωμένοι της Νίκαιας -στην κυριολεξία αυτή τη φορά- ένα νεαρό παλικάρι στο γει- τονικό Κερατσίνι, να προβληθούμε στην παγκόσμια ειδησιογραφία ως η πόλη με τον ισχυρότερο πυρήνα μιας ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης, να προσαχθούν σχεδόν όλοι τους για απο- λογία φέροντας τις βαρύτερες κατηγορίες του ποινικού κώδικα και οι μισοί από δαύτους να προφυλακιστούν, να επιπλήξει σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Πρόε- δρο για τον τρόπο που διατυπώνει τις αποφάσεις… ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. Πάλι καλά που δεν πάθαμε και τίποτα δηλαδή!

Δήμος Νίκαιας - Ρέντη: Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή στην πόλη

Αν και τα λόγια του Δημάρχου (έτσι όπως διατυπώνονται στο σχέδιο ψηφίσματος) εξακολουθούν να θέλουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τους χειρισμούς του παρελθόντος, δίχως να φαί- νεται πως έχουμε καταλάβει τι διαπράξαμε κι εμείς ως δήμος (ρίχνοντας τις ευθύνες αποκλει- στικά σε άλλους) και χωρίς την παραμικρή διάθεση συγνώμης, εξακολουθούν -παρόλα αυτά- να αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια κίνηση ΧΡΕΟΥΣ στην ιστορία της πόλης. Στο αίμα των προ- γόνων μας. Τούτο είναι που πρέπει να πούμε τώρα στα πέρατα της οικουμένης. Είναι σημαντικό ωστόσο να καταλάβουμε και τι έχουμε κάνει. Πως αλλιώς άλλωστε θα το διορθώσουμε και δεν θα ξαναφτάσουμε στα ίδια; Ή μήπως τελικά, σύμφωνα με την απόφαση, όλα από πλευράς δή- μου ήταν καλός καμωμένα;

Αναλυτικότερα η συνεδρίαση του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη της Τε- τάρτης 2 Οκτωβρίου 2013 αποφασίζει ομόφωνα:

 

1.

Ψηφίζει ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ το ψήφισμα του Δημάρχου το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και αποκαλύψεις που συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία, επιβεβαίωσαν με τον πιο άμεσο και τραγικό τρόπο την πρόσφατη τοποθέτηση του Δη- μοτικού μας Συμβουλίου για τη δράση της Χρυσής Αυγής στην πόλη μας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 και μόλις δύο ώρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφισμά του είχε διακηρύξει την αν- τίθεσή του στη δράση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και είχε ουσιαστικά απαγορεύσει εκδήλωση που προγραμμάτιζε η εγκληματική συμμορία σε κεντρική πλατεία της πόλης μας.

Είχε προηγηθεί η επίθεση των χρυσαυγιτών στο Πέραμα και όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις που υπήρχαν για τη δράση τους δεν άφηναν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και ολιγωρίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του, την αποστροφή του και πήρε μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Το “αυγό του φιδιού” εκκολάφτηκε με την ανοχή και την ευθύνη του πολιτικού μας συ- στήματος, είναι “τέκνο” πολιτικών επιδιώξεων και σχεδίων, σκοτεινών μηχανισμών, κρα- τικών και παρακρατικών. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό ο λαός να επαγρυπνά κλείνοντας την πόρτα σε όλους αυτούς που εκμεταλλευόμενοι την ανεργία, την φτώχεια, την ξενοφο- βία, οικοδομούν τον φασισμό - ρατσισμό.

Παρά τις εξελίξεις, εμείς δηλώνουμε ότι θα δουλέψουμε σκληρά για την εξάλειψη των λόγων που γεννούν τέτοιες συμπεριφορές.

Θέλουμε την κοινωνία του Δήμου μας, απαλλαγμένη από το δηλητήριο του ναζισμού και του ρατσιστικού μίσους, ενωμένη και αλληλέγγυα, να διεκδικεί και να κατακτά ένα μέλλον που θα αντιστοιχεί στους αγώνες που η ίδια έδωσε στο παρελθόν, στους ήρωες που θυσίασε, στο αίμα που χύθηκε…

Γι’ αυτό αντιδρούμε στην προσπάθεια “ταύτισης” της Νίκαιας με τη Χρυσή Αυγή. Όποιοι επιχειρούν κάτι τέτοιο είναι ανιστόρητοι και γελοιοποιούνται.

Γι’ αυτό ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη θα εξαντλήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του για την υπεράσπιση των αγώνων, των ιδανικών και της ιστορίας αυτής της πόλης.

Οι φασίστες, οι ναζί και οι ρατσιστές, ήταν πάντα παράνομοι στη συνείδηση του ελλη- νικού λαού και ιδιαιτέρως της Νίκαιας. Το ίδιο ισχύει και για τους απογόνους τους!

2.

Aπαιτεί την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ των γραφείων της Χρυσής Αυγής από τον Δή- μο μας, διότι η Τοπική Οργάνωση Νίκαιας είχε αποδεδειγμένα -από την έκθεση του Εισαγγελέα- την πλήρη ευθύνη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ήταν άντρο φασισμού και ο πυρήνας της εγκληματικής δράσης τους.

3.

Χαιρετούμε την άμεση επέμβαση της Δικαιοσύνης και ζητάμε να επιταχύνει την έ- ρευνά της, εις βάθος, των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής, ώστε το γρηγορότερο δυνατό να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

4.

Ζητάμε από την Πολιτεία την άμεση έκδοση νομοθετικού πλαισίου για το αντιρα- τσιστικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και την απαγόρευση της ναζιστικής ιδε- ολογίας.

Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη:    Συζήτηση και λήψη απόφασης για την έκδοση ψηφίσματος που αφορά την δράση της Χρυσής Αυγής μετά τις τελευταίες συγκλονιστικές αποκαλύψεις

 

facebook Μοιράσου το στο facebook

Σχετικά Posts

2 σχόλια στο άρθρο “Δήμος Νίκαιας - Ρέντη: Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή στην πόλη.-”

 1. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  στις 9/7/2012 είχαμε ζητήσει εγράφως απο τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του ΔΣ τα εξής .

  ΘΕΜΑ: «Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών και φασιστικών φαινομένων στην πόλη μας»

  Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα φαινόμενα βίας και τρομοκράτησης από ακροδεξιές ομάδες σε βάρος των μεταναστών που ζουν στην πόλη μας και σε βάρος συμπολιτών μας που τολμούν να τους υπερασπιστούν. Τα περιστατικά βίας εντάθηκαν μετά την λειτουργία των γραφείων της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της πόλης. Όμως το φαινόμενο αυτό συνδέεται άμεσα και με τις αντιμνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στην χώρα μας τα τελευταία δυόμιση χρόνια κι έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην απόγνωση και την εξαθλίωση, καθώς η κοινωνική αδικία και η φτώχεια ευνοούν στην εμφάνιση ακραίων φασιστικών συμπεριφορών.

  Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση όμως να αφήσουμε την πόλη μας να μεταμορφωθεί σε ένα νέο Άγιο Παντελεήμονα, επειδή ορισμένοι εκμεταλλεύονται την φτώχεια και την ανέχεια των συμπολιτών μας και βρίσκουν εξιλαστήρια θύματα προκειμένου να τους αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων τους.

  Οι πολίτες μέχρι στιγμής έχουν δείξει με την αντίδραση τους ότι καταδικάζουν αυτές τις πρακτικές είτε υπερασπιζόμενοι τους μετανάστες που δέχονται επίθεση είτε με την μαζική παρουσία τους στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια. Η σιωπή όμως του Δήμου όλο αυτό το διάστημα είναι εκκωφαντική!

  Σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι καθήκον μας να πάρουμε ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα αυτό και να τονίσουμε με κάθε τρόπο ότι στην πόλη μας μπορούν και συνυπάρχουν Έλληνες και μετανάστες και δεν δεχόμαστε βίαιες συμπεριφορές και ιδιαίτερα εκείνες που έχουν ως αφετηρία την διάκριση των ανθρώπων σε ανώτερα και κατώτερα όντα. Πρέπει να δείξουμε με σαφήνεια ότι στην πόλη δεν χωράνε όσοι δεν έχουν ίχνος σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής του καθενός. Αυτές οι συμπεριφορές δεν τιμούν ούτε το αίμα των συμπολιτών μας που χύθηκε στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ούτε τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

  Ζητάμε λοιπόν έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρει απόφαση που θα καταδικάζει τις επιθέσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες προτού το φαινόμενο αυτό πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

  Προτείνουμε ενδεικτικά, πέρα από το ψήφισμα καταγγελίας:
  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας και να απαιτήσει την άμεση συμβολή της στην υπεράσπιση της ασφάλειας των πολιτών, δηλαδή να σταματήσει να συγκαλύπτει τα περιστατικά βίας και να εξετάζει όπως αρμόζει και σε βάθος, τις καταγγελίες για ρατσιστικές επιθέσεις. Να επιτελέσει με άλλα λόγια το έργο της.
  2. Να διοργανωθούν εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους και σχολεία με βασικό άξονα την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης, την ψυχολογία και συμπεριφορά του φασισμού και άλλα παρεμφερή θέματα (προβολές ταινιών, ομιλίες με ανθρώπους που έχουν ζήσει και έχουν πολεμήσει τον φασισμό κλπ). Η γνώση, η εκπαίδευση και η κριτική σκέψη είναι τα μεγαλύτερα όπλα απέναντι στον φασισμό. Να τα αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό.
  3. Να βρεθούν τρόποι για να ενδυναμωθεί η έννοια της αλληλεγγύης προς όλους, χωρίς καμία διάκριση. Να στηριχτούν όλες οι κινήσεις αλληλεγγύης που αναπτύσσονται στην πόλη μας, χωρίς ρατσιστικούς περιορισμούς και να απομονωθούν εκείνες οι προσπάθειες που προσπαθούν να διαχωρίσουν φυλετικά, κοινωνικά, θρησκευτικά τους πολίτες.
  4. Να προβληθεί το μεταναστευτικό ζήτημα από την πολιτική και ουσιαστική σκοπιά του κι όχι μέσα από την ισοπεδωτική προσέγγιση «για όλα φταίνε οι μετανάστες». Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και γνωριμίας με το πραγματικό πρόσωπο του προβλήματος, θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της ξενοφοβίας.
  5. Να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη. Να ακούσουμε τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τις ιδέες τους μέσα από πιο ανοιχτή συζήτηση που θα διοργανώσει ο Δήμος για το θέμα αυτό.

  Αντιλαμβανόμαστε όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης και ήρθε η στιγμή που πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για το μέλλον της πόλης μας. Ελπίζουμε πως το αίτημα μας θα γίνει δεκτό και θα συγκληθεί άμεσα έκτακτο συμβούλιο.

  ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

 2. ΓΑΒ

  Η δικαιοσύνη αλλά και η πολιτεία (μηδέ εξαιρουμένου του δήμου μας) ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΑΝ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΑ να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει στη χώρα μας (και στην πόλη μας ιδιαίτερα) οξύτατο πρόβλημα ρατσιστικής, μισαλλόδοξης, ξενόφοβης βίας που μεταφράζεται σε εγκληματική συμπεριφορά. Καθυστέρησαν να λάβουν ΜΕΤΡΑ, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις συλλογικοτήτων, τοπικών φορέων, οργανώσεων αλλά και διεθνών οργανισμών και καθυστέρησαν επίσης να λάβουν ΕΥΘΕΙΕΣ και ΣΑΦΕΙΣ αποστάσεις και να καταδικάσουν την εγκληματικότητα αυτής της δράσης την οποία μέχρι πρότεινες χάιδευαν.
  Εκείνο που έχει σημασία, για να βάζουμε τα πράγματα στις διαστάσεις τους, είναι να πάψει η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ εγκλημάτων, να πάψει η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ και να πάψει η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ.
  Πρέπει κάποια στιγμή με ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ να συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε κάνει έτσι ώστε να προχωρήσουμε οργανωμένα ως τοπική κοινωνία πρωτίστως στην αντιμετώπιση όλων εκείνων των φαινομένων που γεννούν την ξενοφοβία στον τόπο μας. Ένας τόπος που γνώρισε στο πετσί του την προσφυγιά το ’22, τον ρατσισμό από το ’23 και τον φασισμό του ’40. Όμως τα πάλεψε υπερήφανος.
  Είναι ΧΡΕΟΣ και ΤΙΜΗ για όσους φέρουν τούτη τη στιγμή την ευθύνη διαχείρισης, να σταθούν αντάξιοι της κληρονομιάς μας, δίχως να την απαξιώνουν.

  σ.σ.: Τον Μάρτιο του ’11, όταν γίναμε πρώτο θέμα για τους ξυλοδαρμούς μεταναστών εμείς καταδικάζαμε τη βια απ” όπου κι αν προέρχεται. Τον Ιούνιο του ’12 έγινε το ρατσιστικό (μόνο για Έλληνες) μοίρασμα τροφίμων της Χρυσής Αυγής, 200 μέτρα μακριά από το δημαρχείο της πόλης. Τον Σεπτέμβριο του ’12 επιτρέψαμε τον δήθεν καθαρισμό του άλσους του Αγ. Φιλίππου από την Χρυσή Αυγή. Λίγο αργότερα επιτρέψαμε και την πορεία μισαλλοδοξίας στο κέντρο της πόλης. Τον Μάιο το συμβούλιο της πόλης, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει την συγκέντρωση μισαλλοδοξίας της Χρυσής Αυγής στην πλ. Δαβάκη (ενάντια στις επιθέσεις κατά των Ελλήνων). Δυο εβδομάδες πριν, με αφορμή το νέο μοίρασμα τροφίμων που προγραμμάτιζε η Χρυσή Αυγή, το συμβούλιο αποφάσισε τα εξής παράλογα (τα οποία επικαλείται με θράσος στην τελευταία της απόφαση προσπαθώντας να παραπλανήσει την κοινή γνώμη – αλλά όμως δεν τα γράφει): (1.) Καταδικάζει την κίνηση της Χρυσής Αυγής να διανέμει τρόφιμα εν μέσω κεντρικής πλατείας του Δήμου μας, διότι με τον τρόπο αυτό ευτελίζει και υποτιμά βαθιά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των δημοτών μας. (2.) Δεν επιτρέπει την χρησιμοποίηση κοινοχρήστων χώρων για μοίρασμα τροφίμων από οποιονδήποτε που καπηλεύεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Την επομένη σφάξανε τον Φύσσα. Δυο μόλις ημέρες πριν, ο δήμαρχος, χλευάζοντας την αντιπολίτευση που σύσσωμη ζητούσε να κηρυχθεί ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή, ζήτησε να κάνουν (εκτός διαδικασίας) ακόμα ένα ψήφισμα που την καταδικάζει. Στο συμβούλιο που ψηφίστηκε η απόφαση που αναγράφεται και στο άρθρο, η πρόταση του δημάρχου δεν συμπεριελάμβανε την απομάκρυνση των γραφείων από την πόλη. Ήταν η πρόταση που χλεύασε δυο ημέρες πριν – αλλά και παλαιότερα.

Σχολιάστε