Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !

28.09.2013 | ZASKAR

Σκέφτηκα πολύ πριν πάρω την απόφαση να απομαγνητοφωνήσω την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013. Είναι βλέπετε αρκετά μεγάλη και κουραστική για εμένα που δεν είμαι ούτε επαγγελματίας δακτυλογράφος, ούτε κάποιος που ασχολείται αποκλειστικά με κάτι τέτοιο.
Αυτό που κυρίως με ώθησε να το πράξω είναι τα λόγια της κας Θωίδου. Το ότι πρόκειται δηλαδή για μια “ιστορική” απόφαση. Να σας πω την αλήθεια, αν και με απογοητεύει που το φυσιολογικό γίνεται “ιστορικό”, δεν σας κρύβω πως κι εγώ αυτό σκέφτηκα στην αρχή. Διαβάζοντας όμως -την επομένη- την απόφαση, κατάλαβα πως δεν διαφέρει πολύ από αυτή της 20ης Μαΐου του 2013.
Αναλογίστηκα πως αν ο ιστορικός του μέλλοντος δει αποκλειστικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα σχηματίσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που πραγματικά σχημα- τίστηκε εκείνη τη βραδιά. Και σας το λέω αυτό γιατί ίσως κι εσείς, αν έχετε το κουράγιο να διαβάσετε την απομαγνητοφώνηση ή να ακούσετε το ηχητικό απόσπασμα και στη συνέχεια το συγκρίνεται με την απόφαση, ίσως να σχηματίσετε την ίδια εντύπωση με εμένα.

Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !

Ωστόσο δεν θα σας κουράσω με τα ερωτηματικά μου εξ’ αρχής. Το μόνο που θα πω, είναι ότι λίγες ώρες μετά, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα -στο γειτονικό Κερατσίνι- ξεψύχησε ένα παιδί που τόλμησε να δει το θηρίο ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Κουφόγιαννης: Να σας διαβάσω για ψήφισμα, προσέξτε το αυτό, της… για τα γεγονότα στο Πέ- ραμα και γενικότερα για την συμπεριφορά της… και του θέματος που μας απασχολεί.

 

Αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο το φρικαλέο πρόσωπο και ο σκοτεινός ρόλος του φασιστικού ναζιστικού μορφώματος που λέγεται Χρυσή Αυγή.
Τα δολοφονικά χτυπήματα μελών της εναντίων αθώων ανθρώπων που αγωνίζονται για αξι- οπρέπεια, ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα, η καλλιέργεια του μίσους ώστε να διχάσει την ελληνική κοινωνία και να αποδυναμώσει το λαϊκό κίνημα αντίστασης, δείχνει ξεκάθαρα ότι εί- ναι ένα εξάρτημα δολιοφθοράς στα χέρια ενός συστήματος που σκοπό έχει την υποδούλωσή μας στα ντόπια και ξένα συμφέροντα του Κεφαλαίου.
Καταδικάζουμε τη δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής, εναντίων μελών του Κ.Κ.Ε. στο Πέραμα στις 14… (την προηγούμενη Κυριακή έγιναν τα γεγονότα αυτά, θα το συμπλη- ρώσουμε αυτό).
Καλούμε την πολιτεία, κυρίως, πρωτίστως την Αστυνομία, να αποδώσει, να συλλάβει τους ενόχους, να συληθούν οι ένοχοι, να αποδοθεί δικαιοσύνη και την πολιτεία να λάβει μέτρα πριν είναι πολύ αργά για την ελληνική κοινωνία.

Κουφόγιαννης: Σας εκφράζει αυτό το ψήφισμα;

Λογοθέτης: Συμφωνούμε απόλυτα.

Μονέος: Όχι δεν συμφωνούμε απόλυτα.

Κουφόγιαννης: Εντάξει. Ο κ. Μονέος έχει αντίρρηση.

Μονέος: Ακριβώς.

Κουφόγιαννης: Ντάξει.

Μονέος: Εγώ έχω τη θέση ότι δεν πρέπει να διαπράττετε βία από κανέναν για κανέναν, αλλά νο- μίζω ότι εδώ αδικείτε κάποια πράγματα και οι θύτες γίνονται και θύματα. Την προηγούμενη μέρα λοιπόν, από την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, έχει διαπραχτεί μια επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής εκτός Αθηνών. Νομίζω ότι το είδαμε όλοι στην τηλεόραση και τ’ ακούσαμε. Δηλα- δή εμείς μπορούμε να τους δέρνουμε δημοκρατικά και αυτοί όταν θα μας δένουνε είναι φα- σίστες; Δεν πρέπει ούτε να τους προκαλούμε, ούτε να μας προκαλούνε. Εγώ είμαι αυτής της θέσης και έτσι επίσης πιστεύω ότι η δημοκρατία πρέπει να λειτουργεί.
Όσων αφορά όταν βαλλόμαστε σε μια παράταξη, που καλός ή κακός την βλέπουμε ότι δυνα- μώνει σε καθημερινή βάση, ενισχύεται, οργανώνεται και αυξάνεται νομίζω ότι κάθε τέτοια κίνηση είναι λάθος.

Κουφόγιαννης: Θα μπει στο ψήφισμα.

Παπαδόπουλος: Πρόεδρε, συζητάμε το ψήφισμα και θέλω να τοποθετηθώ κι εγώ.

Κουφόγιαννης: Στο ψήφισμα;

Παπαδόπουλος: Ναι.

Κουφόγιαννης: Ναι, ναι.

Παπαδόπουλος: Καταρχάς μια ερώτηση. Το ψήφισμα το καταθέτεται εσείς σαν προεδρείο;

Κουφόγιαννης: Ναι.

Παπαδόπουλος: Εγώ πίστευα ότι μες στη συζήτηση που αφορά το θέμα που ήρθαμε εδώ πέρα θα βγει και όλο αυτό το πράγμα και θα μπορούσαμε να ’χουμε κι ένα ψήφισμα.

Λογοθέτης: Ναι.

Κουφόγιαννης: Αυτό θα είναι κάτι ξεχωριστό κ. Παπαδόπουλε.

Λογοθέτης: Θα είναι άλλο.

Κουφόγιαννης: Άλλο θέμα. Αυτό αναφέρετε στο Πέραμα, τίποτε άλλο.

Παπαδόπουλος: Από την τοποθέτηση του συνάδελφου μαθαίνω ότι είναι στην παράταξη της Χρυσής Αυγής, διότι είπε τώρα “στην παράταξή μας”.

Μονέος: Δεν είπα “παράταξή μας”. Καταρχήν δεν ανήκω στην παράταξη για να το ξεκαθαρίσου- με.

Κουφόγιαννης: κ. Μονέο, σωστά το επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος. Έγινε εκ παραδρομής. Αυ- τό το “μας” μπήκε και παρέσυρε και τον κ. Παπαδόπουλο σ’ αυτό.

Παπαδόπουλος: Δεν με παρέσυρε. Αυτό άκουσα, αυτό είπα.

Κουφόγιαννης: Ναι, ναι, ναι… Ναι.

Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !

Παπαδόπουλος: Λοιπόν εδώ μπαίνει ένα σοβαρό ζήτημα. Αν κάποιοι χτύπησαν τη Χρυσή Αυγή σε ένα μέρος της Ελλάδας, αυτό με παραπέμπει στο Μπλόκο της Κοκκινιάς ας πούμε, που οι Γερμανοί για αντίποινα, ή στη Μάχη της Κοκκινιάς, επειδή σκότωσαν κάπου έναν Γερμανό, σ’ ένα τέτοιο… σκότωσαν Έλληνες πατριώτες. Όλες οι εκτελέσεις έτσι γινόντουσαν στην κατοχή. Αντί- ποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού των SS. Αν μπούμε σ’ αυτή τη λογική…

Κουφόγιαννης: κ. Παπαδόπουλε να διευκολύνω;

Παπαδόπουλος: Ναι.

Κουφόγιαννης: Μήπως θα σας δοθεί ευκαιρία γιατί το επόμενο θέμα είναι το ίδιο.

Παπαδόπουλος: Έχει δει ότι είναι στο επόμενο θέμα. Αλλά επειδή κάνουμε συζήτηση, προφα- νώς…

Κουφόγιαννης: Οπότε, οπότε θα σας δοθεί η ευκαιρία να τα πείτε όλα αυτά. Εντάξει; Ευχαρι- στώ. Πάμε στην ψηφοφορία.

Μπενετάτος: Να πω κάτι για το ψήφισμα.

Κουφόγιαννης: Παρακαλώ, πείτε κι εσείς.

Μπενετάτος: Να πω ότι τώρα τ’ ακούω από ’σας το ψήφισμα και θεωρώ θετική την πρωτοβου- λία αυτή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα να παίρνουμε ψήφισμα.
Υπάρχει αυτό το προηγούμενο που είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος ότι και η άλλη η συζήτηση που θα κάνουμε δεν θα είναι άσχετη μ’ αυτό.
Αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό να πούμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο… Σας έδωσα μάλιστα προηγουμένως και ένα ψήφισμα ενός από τους φορείς, της ΕΛΜΕ του Πειραιά, που τυχαίνει να είμαι και μέλος και που τώρα είναι σε απεργιακή κινητοποίηση:

 

Ο λαός και η νεολαία οφείλουν να δώσουν αποστομωτική απάντηση στους πολιτικούς α- πόγονους του Χίτλερ, των δοσιλόγων ταγματασφαλιτών και της χούντας, παλεύοντας μέσα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, γενικότερα μέσα από μορφές συλλογικής και α- γωνιστικής συγκρότησης του λαού μας, και βάζοντάς τους στο περιθώριο και την απομό- νωση.

Θεωρώ ότι το πρώτο ζήτημα, που πρέπει να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο σαν μήνυμα, είναι ότι πρέπει να απομονωθούν, οργανωμένα, μαζικά. Δηλαδή στη λογική του κινήματος, όχι στη λογική της βεντέτας…

Κουφόγιαννης: Σαφές είναι. Σαφές είναι και σωστό αλλά μπορεί να το κάνουμε στην επόμενη κουβέντα. Πάμε λοιπόν. Το ψήφισμα. Ο κ. Μονέος κατά, οι υπόλοιποι υπέρ.

Ιωακειμίδης: Της ΕΛΜΕ δεν θα το βάλεις;

Κουφόγιαννης: Νομίζω έχουν ενημερωθεί. Η ΕΛΜΕ θέλει…

Λογοθέτης: Μια εισήγηση έστω.

Κουφόγιαννης: Δεν το ’χω δει, τώρα το είδα. Ψήφισμα είναι. Να το βάλει μέσα στο… Η ΕΜΛΕ… Δεν έχω κατ… Επειδή το πείρα τώρα από τον…

Μπενετάτος: Όχι, όχι, απλά μια παράγραφος να μπει…

Ιωακειμίδης: Αυτό το εντάσσουμε. Έχει και ένα ψήφισμα η ΕΛΜΕ για τα θέματά της. Εγώ θεωρώ ότι το υιοθετούμε και το ψηφίσουμε και αυτό.

Μπενετάτος: Αυτό που είπα τώρα δεν…

Κουφόγιαννης: Όχι, όχι, όχι, κ. Μπενετάτο…

Ιωακειμίδης: Η ΕΛΜΕ έχει για τα θέματά της…

Κουφόγιαννης: Έχει η ΕΛΜΕ… Για να δω, περιμένετε. Είναι για τα θέματα των καθηγητών;

Ιωακειμίδης: Των καθηγητών. Τις απεργίες, τις συγχωνεύσεις και όλα τα υπόλοιπα. Νομίζω ότι συμφωνούμε και αποδεχόμαστε και το ψήφισμα.

Κουφόγιαννης: Επειδή δεν το ’χω διαβάσει εγώ αυτό το ψήφισμα κ. Μπενετάτο, τώρα μόλις το πείρα… Ο κ. Δήμαρχος προτείνει το εξής: έχουμε και ένα ψήφισμα της ΕΛΜΕ, το οποίο έχετε μπροστά σας, να περάσει και αυτό το ψήφισμα.

Μπενετάτος: Καμία αντίρρηση.

Κουφόγιαννης: Έχουμε καμία αντίρρηση; Προχωράμε…

Ιωακειμίδης: Στο θέμα μας.

Κουφόγιαννης: Πάμε στο θέμα μας. Ο κ. Δήμαρχος έχει τον λόγο.

Ιωακειμίδης: Εγώ πήρα ένα μήνυμα στο email μου από μια κυρία που με ενημέρωνε ότι η Χρυσή Αυγή ετοιμάζει διανομή τροφίμων για την Κυριακή. Μου έστειλε και το site της Χρυσής Αυγής, μπήκα το είδα, θεώρησα ότι έπρεπε άμεσα να αντιδράσουμε και μ’ αυτή την έννοια μιλήσαμε με τον Πρόεδρο και είπαμε κατευθείαν την Δευτέρα -γιατί αυτό έγινε το σαββατο- κύριακο- να συγκαλέσουμε Δημοτικό Συμβούλιο, παρά το δύσκολο της εποχής που θέλουμε συμβούλια για 1000 λόγους δεν μπορούμε να τα κάνουμε, για τον προϋπολογισμό, για το τεχνικό πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα έκτακτο θέμα και έτσι λοιπόν, εχθές, είπαμε άμεσο συμβούλιο σή- μερα. Αύριο η μεθαύριο δεν μπορούμε να κάνουμε συμβούλιο, έχουμε την απεργία, θα ξανα- κάνουμε την Πέμπτη νομίζω ε; ή την Παρασκευή;

Κουφόγιαννης: Παρασκευή. Παρασκευή αυτή και την επόμενη Πέμπτη, ναι.

Ιωακειμίδης: Η θέση μας είναι η εξής. Θεωρούμε πάρα πολύ υποτιμητικό, για την περιοχή μας και για τον λαό μας, αυτό το μοίρασμα ρούχων, τροφίμων κλπ. Επίσης πάρα πολύ σε λάθος κατεύθυνση -και διαφωνούμε πλήρως- να αφορά μόνο τους Έλληνες και όχι όλη την κοινωνία, αλλά έτσι κι αλλιώς, ως γεγονός, το να μοιράζει κάποιος, σε δημόσιο χώρο, φαγητό, ρούχα κλπ. θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ υποτιμητικό για την πόλη. Αν κανείς θέλει να βοηθήσει την πόλη μπορεί να το κάνει με 1000 τρόπους, όπως το κάνει η δική μας κοινωνική υπηρεσία μέχρι τώρα. Έχουμε φτάσει περίπου τις 800 οικογένειες που μοιράζουμε κάθε μήνα. Δεν βγαίνουμε να βα- ράμε τούμπανα, ούτε στις πλατείες της πόλης βγαίνουμε. Το κάνει η Εκκλησία, το κάνουνε διά- φοροι φορείς κλπ., κανείς δε νομίζει ότι χρειάζεται να το πανηγυρίζει και να βγαίνει έξω να λέει. Με αυτή την έννοια λοιπόν, αυτού του είδους οι ενέργειες, και η συγκεκριμένη και από εδώ και εμπρός, γιατί δε νομίζω ότι κάθε φορά χρειάζεται να τη συζητάμε, κατά την άποψή μας είναι ενέργειες οι οποίες πρέπει να είναι απαγορευμένες στην πόλη και οφείλουμε να πάρουμε μια απόφαση διαρκή. Έτσι; Να μη χρειάζεται κάθε φορά να το κάνουμε, απλός να κάνουμε τις κινητοποιήσεις από εκεί και πέρα και τις ενέργειες που χρειάζεται. Υπάρχει ένα άρθρο του συντάγματος στο οποίο μπορεί κανείς να απαγορεύσει τη συγκέντρωση.

Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !

Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !

Λέει εδώ το άρθρο: Υπαίθριες συγκεντρώσεις (είναι το άρθρο 11 του Συντάγματος) μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της Αστυνομικής Αρχής. Γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοπολιτικής, οικονομικής ζωής του χώρου.
Νομίζω λοιπόν ότι αυτά και τα δυο πληρούνται εδώ. Και διατάραξη της δημόσιας ασφάλειας θα υπάρξει και ένα γεγονός απόλυτα προσβλητικό για την πόλη είναι. Θεωρό λοιπόν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, με σημερινή του απόφαση, ζητάει από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά να α- παγορευτεί η διανομή αυτή, είτε είναι Σάββατο, είτε Κυριακή και από εδώ και μπρος οσάκις επιχειρηθεί να γίνει, νομίζω δε χρειάζεται να πάρουμε μια γενική απόφαση να το κλείσουμε αυτό το θέμα και κάθε φορά να κάνουμε τις αντίστοιχες ενέργειες. Και ας βρει η Ελληνική Πολιτεία τον τρόπο με τον οποίο αυτό δεν θα συμβεί. Και νομίζω ότι υπάρχει και το προηγούμενο της Αθήνας πριν λίγους μήνες με τον Καμίνη και με αντίστοιχο τρόπο οφείλει να κινηθεί και να απαγορεύσει αυτή τη διαδικασία. Θεωρώ λοιπόν ότι σ’ αυτή την βάση οφείλουμε σήμερα να κινηθούμε, να πάρουμε την απόφαση και να κάνουμε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται. Εγώ ήδη έχω μιλήσει με τον Αστυνομικό Διευθυντή του Πειραιά από το προηγούμενο Σάββατο, έτσι, γιατί το Σάββατο το έμαθα, και του είπα ότι να περιμένεις ότι την Τετάρτη το πρωί θα σου στείλουμε μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που θα ζητάμε αυτό και αυτό και μου είπε ΟΚ, περιμένω την απόφασή σας. Θεωρώ λοιπόν ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Νομίζω ότι αυτός είναι ο δρόμος και με αυτόν τον δρόμο πρέπει θα κινηθούμε. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Δε νομίζω ότι βοηθάν την πόλη οι συγκρούσεις και οτιδήποτε στην πόλη. Σημασία έχει ότι η πόλη πρέπει να κινηθεί σ’ ένα καθεστώς που σέβεται τους πολίτες της -η ενέργεια αυτή δεν σέβεται τους πολίτες της- και να προασπίσει και την αισθητική της πόλης και την λογική των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και δεν μπορούμε να τους ξεφτιλίζουμε σε δημόσιους χώρους βάζοντάς τους στη σειρά για να τους δώσουμε ένα κιλό φασόλια ή δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε κανείς να πει και στο συγκεκριμένο και με κάποιους παραγωγούς που έχει γίνει κατά καιρούς κλπ. Δεν μπορεί οι δημόσιοι χώροι της πόλης να διατίθενται -όσο περνάει από το δικό μα χέρι τουλάχιστον- για τέτοιου είδους διανομές που υποβαθμίσουν και υποτιμούν βαθιά τους πολίτες μας.

Κουφόγιαννης: Πάμε σε τοποθετήσεις. Να ανοίξουμε κατάλογο. Ο κ. Λογοθέτης, ο κ. Μπενε- τάτος, ο κ. Παπαδόπουλος…

Λάσκαρη: Μην τον κλείνεις (τον κατάλογο τοποθετήσεων)…

Κουφόγιαννης: Όχι, όχι δεν έχουμε λόγο… Εεε, υπάρχουν και αιτήματα που μου λένε ότι πρέπει να τον κλείσω.

Ιωακειμίδης: Να τους κλείσουμε ποιοι θέλουν να μιλήσουν. Είναι ένα συμβούλιο… Υπάρχει ένα παιχνίδι…

Κουφόγιαννης: Όποιος καλύπτεται… Δηλώστε συμμετοχή και όποιος καλύπτεται παιδιά μπορεί να πει καλύφθηκα. Έτσι; Τα έγραψες τα ονόματα με των αρχηγών των παρατάξεων; Οοο κ. Αλιμπέρτης.

Θωίδου: Πρόεδρε μπορούμε να μιλήσουμε;

Ιωακειμίδης: Δε γίνεται.

Κουφόγιαννης: Είναι ένα θέμα, εντάξει, μας αφορά όλους κλπ. Μπορείτε ν’ ακούσετε τις το- ποθετήσεις… Εεε… Άλλος συνάδελφος από ’δω; Η κα Μπούτση, ο κ. Μονέος, ο κ. Σιδέρης. Δεν έχουμε άλλους. Αν είσαστε και σύντομοι και θέλει κάποιος να προσθέσει τον λόγο του θα το κάνει.

Παπαδόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, αφού υπάρχουν οργανώσεις αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές που ’χουν άμεση σχέση με το θέμα, ας τους δώσουμε 2 λεπτά τον λόγο να τοποθετηθούν. Δεν υπάρχει θέμα. Είναι ένα ζήτημα, είναι το μοναδικό θέμα στο συμβούλιο οπότε μπορεί να γίνει.

Κουφόγιαννης: Εγώ αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση συνάδελφοι γιατί προ- φανώς είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την πόλη και κυρίως, ας πούμε, τους οργανωμένους φορείς αυτής της πόλης και αυτούς που έχουν λόγο και ύπαρξη σ’ αυτά τα θέματα, έτσι.
Εεε η διαδικασία; Ν’ ακούσουμε τους Δημοτικούς Συμβούλους ή ν’ ακούσουμε πρώτα…

Ιωακειμίδης: Τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Κουφόγιαννης: Ας ακούσουμε τους Δημοτικούς Συμβούλους και στη συνέχεια η συμπολίτης μας θα μπορεί να τοποθετηθεί. Ο κ. Λογοθέτης έχει τον λόγο.

Λογοθέτης: Η Χρυσή Αυγή, κύριοι συνάδελφοι και κύριε Δήμαρχε, είναι ιδεολογική και πολιτική έκφραση του ναζισμού, του ταγματασφαλιτισμού, της χούντας, της χουντικής ιδεολογίας, κάθε τι του αντιδραστικού στη χώρα που είχε εξαφανιστεί μετά την δικτατορία, πολιτικά τουλάχιστον σαν έκφραση. Προσπάθησε να δημιουργήσει το μόρφωμα της ΕΠΕΝ. Απέτυχε και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκφράζεται σήμερα μέσω της Χρυσής Αυγής που ήταν η εξέλιξη μιας μικρής φασιστικής ομάδας, η οποία σήμερα έχει μετατραπεί σε κοινοβουλευτικό κόμμα, όπως ακριβώς με την ίδια λογική και την ίδια δημαγωγία του εθνικοσοσιαλισμού που είχε αναπτύξει ο Χίτλερ στην ναζιστική Γερμανία. Την ίδια ακριβώς. Επομένως, η ιδεολογία αυτή και η πρακτική, επέ- φερε καταστροφές στον κόσμο ανυπολόγιστες. Τις ξέρουμε όλοι, τις έχουμε διαβάσει, τις ζήσανε οι πατεράδες μας, τις έζησε ο λαός της Νίκαιας. Υπάρχουν ακόμα επιζήσαντες και μάρτυρες και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε άλλο σ’ αυτό.
Σε άλλες χώρες, που ο δοσιλογισμός καταδικάστηκε, που η συνεργασία με τους κατακτητές καταδικάστηκαν, τέτοια μορφώματα είναι παράνομα. Είναι παράνομο το γεγονός της αμφι- σβήτησης του ολοκαυτώματος. Είναι παράνομη η διάδοση ναζιστικών αντιλήψεων. Το ναζιστικό αυτό κόμμα έχει αδελφούς στη Νορβηγία, στη Γερμανία τη σημερινή και δεν θα διστάσει -και ήδη κάνει- οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια.
Δεν υπάρχει κύριοι συνάδελφοι δικαιολογία, σε κανέναν. Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή. Δεν μπορεί να πούμε, να ψάξουμε να βρούμε κάποιο στοιχείο αμφιβολίας και να μην καταδικάσουμε απερίφραστα, αδίσταχτα, αυτό το γεγονός που έγινε στο Πέραμα. Είναι λάθος τραγικό να προσπαθήσουμε να αξιοποιούμε την λογική και την δημαγωγία -γιατί περί αυτού πρόκειται- των δυο άκρων. Της άποψης των δυο άκρων. Είναι τραγικό λάθος. Τα εγκλήματα που έχουν γίνει τώρα τελευταία με την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής μετά τη μεταπολίτευση, δεν είχαν γίνει από κανέναν. Μπορεί να υπήρχαν κάποιες ιδεολογικές συγκρούσεις, αλλά σε τέτοιο βαθμό -συγκε- κριμένο- με συμμορία που ορμάει και χτυπάει τους μετανάστες, μετά τους κομουνιστές. Αυτό είναι. Πρώτα τους Εβραίους χτύπησε ο Χίτλερ, τα ανάπηρα παιδιά μετά και τους καθυστε- ρημένους, τους είχε πάει για εξαφάνιση με παρέμβαση της εκκλησία (τη γνωστή ταινία του Γαβρά την έχετε δει -το “Αμήν”- δεν θα το επαναφέρω) και μετά τους κομμουνιστές και μετά τους αντιφρονούντες όλους. Σκότωσε φοιτητές που δεν άνηκαν στο κομουνιστικό κόμμα και τόλ- μησαν να ρίξουν προκηρύξεις στο πανεπιστήμιο το 1944, όταν διαπίστωναν πολλοί Γερμανοί που τους οδηγεί ο Χίτλερ. Και η χούντα αυτό έκανε. Πρώτα πήρε την εξουσία με πραξικόπημα, με την δικαιολογία περί κομουνιστικού κινδύνου και μετά θέρισε τους πάντες. Αυτή είναι η ουσία του ναζισμού.
Εγώ δεν θα διστάσω σήμερα με όλη τη δύναμη και αυτό (κάπου υπήρχε κι ένα άρθρο του Τάσου Παππά στην “εφημερίδα των συντακτών” και καλό είναι να το διαβάσουμε), εδώ, υπάρχει από μεν τη Νέα Δημοκρατία το επιχείρημα των δυο άκρων, από τα κόμματα της αριστεράς υπάρχει μια αντίδραση -πολύ σωστή- εναντίον αυτής της δημαγωγίας, όμως, δεν πρέπει να διστάσουμε -και να μην το φοβηθούμε αυτό- τη δημιουργία αντιφασιστικού μετώπου πλέον. Αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού μετώπου που στις γραμμές του να είναι απ’ όλα τα κόμματα.
Η εκδήλωση που πάει να κάνει η Χρυσή Αυγή, με την οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να παίζει κανείς πολίτης, και πόσο μάλλον πολιτικός και ιστορικός, και καυτηριάζω, και καταγγέλλω τις θέσεις αυτών των πολιτικών και των δημοσιογράφων, όπως του κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου που ούτε λίγο-ούτε πολύ πρότεινε συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με την Χρυσή Αυγή. Τα ίδια είπε και ο Πολύδωρας. Και υπάρχουν κάποιοι που αλληθωρίζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό δείχνει αυτά που έκαναν και στη Γερμανία. Και οι σοσιαλοδημοκράτες τότε της εποχής και κάποιοι της άρχουσας τάξης που έκαναν αντικαγκελάριο τον Χίτλερ. Και να τα αποτελέσματα.
Επειδή έχουμε την ιστορική εμπειρία, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι κάποιοι παρασύρονται λόγο των ελλείψεων των κομμάτων της αριστεράς. Λόγο των ιστορικών λαθών αν θέλετε. Λόγο απουσίας πολλές φορές σε κρίσιμα θέματα και καθυστέρησης να πάρουμε θέση και στο μεταναστευτικό. Και εμείς Δήμαρχε εδώ δεν έχουμε κάνει τίποτε για τους μετανάστες. Πως βοηθάμε το σχολείο, κείνο-τ’ άλλο. Για το αντιρατσιστικό κίνημα ο δήμος Νίκαιας-Ρέντη Δήμαρχε και αυτό το καταλογίζω, δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως. Τίποτα. Αυτό που πάει να γίνει την Κυριακή δεν είναι ότι θα αποθυμήσει η Χρυσή Αυγή τους ανθρώπους να τους έχει… Μην… Τρόφιμα μοιράζει και η εκκλησία και άλλοι. Εδώ υπάρχει διαχωρισμός. Αυτό είναι το κυρίαρχο. Ο διαχωρισμός ο ρατσιστικός. Πάει να διαχωρίσει την κοινωνία σε Έλληνες και μη Έλληνες. Είναι καθαρή έκφραση…

Κουφόγιαννης: Ολοκληρώστε κ. Λογοθέτη.

Λογοθέτης: …ενός ακραίου ναζιστικού εθνικισμού. Δεν έχει σχέση με πατριωτισμό και απευθύ- νεται στις πιο ανεγκέφαλες αντιδράσεις.

Κουφόγιαννης: Μάλιστα.

Λογοθέτης: Μας τρώνε την δουλειά. Εκεί απευθύνεται. Έτσι τρέφεται η Χρυσή Αυγή. Αυτό που έγινε στο Πέραμα, μην έχουμε αμφιβολίες, τους έβαλε μια συγκεκριμένη μερίδα της εργοδοσίας της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης η οποία έχει πολύ ενοχληθεί από την δράση συγκεκριμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Όποιος και να ’χει αντιρρήσεις με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ΠΑΜΕ, η αντιμετώπιση του ΠΑΜΕ δεν γίνεται με τον ναζισμό αλλά με επιχειρήματα πολιτικά. Και να είναι καθαρό αυτό, ότι αν…

Κουφόγιαννης: κ. Λογοθέτη.

Λογοθέτης: …δεν καταδικαστεί αυτή η συγκεκριμένη τακτική.

Κουφόγιαννης: κ. Λογοθέτη δεν θα προλάβουν οι άλλοι να μιλήσουνε.

Λογοθέτης: Να τελειώσω. Θα έχουμε πλέον νοίκιασμα. Η Χρυσή Αυγή νοικιάζει τις υπηρεσίες της σε μερίδες της άρχουσας τάξης -ανεγκέφαλους- οι οποίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την Χρυσή Αυγή για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Όταν λέμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι το μακρύ χέρι της άρχουσας τάξης δεν είναι λάθος. Τελικά το βλέπουμε στο Πέραμα. Αν ψάξεις τι κρύβεται από πίσω είναι αυτό. Πρώτα χτύπησαν τους ψαράδες και τώρα αυτό. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να επιτρέψουμε Δήμαρχε και νομικά έχουμε ερείσματα. Πρώτα απ’ όλα οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ισχύ αστυνομικής διάταξης. Εμείς δίνουμε τους κοινόχρηστους χώρους. Μπορούμε να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε πράξη γιατί πιστεύουμε πολιτικά ότι δεν πρέπει να γίνει.
Πρέπει λοιπόν να πάρουμε μια απόφαση ότι εμείς καταδικάζουμε αυτή τη διχαστική ενέργεια της Χρυσής Αυγής που όπως απέτυχε στην Αθήνα πάει τώρα να εφαρμοστεί εδώ. Εκεί ο Δήμαρχος είχε το κουράγιο και πραγματικά συγχαρητήρια. Κι εσείς δήμαρχε που το φέρατε μπράβο. Αλλά πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και με πράξεις να τους εμποδίσουμε. Το Σαββάτο και την Κυ- ριακή ενδεικτικά, ας βάλουμε 4 απορριμματοφόρα πάνω. Ας περιφράξουμε τον χώρο. Εκτός από τη νομικά τεκμηριωμένη απόφασή μας, που έχουμε το δικαίωμα να απαγορεύσουμε. Εγώ είχα απαγορεύσει με απόφασή μου την συγκέντρωση της ΕΠΕΝ και δεν χρειάστηκε και απόφα- ση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν μπόρεσαν να κάνουν συγκέντρωση τότε το 1984.

Κουφόγιαννης: Ολοκληρώστε.

Λογοθέτης: Ολοκληρώνω με την εξής θέση. Ολοκληρώνω λέγοντας ότι μπορεί εκείνη την ημέρα ο Δήμος να κάνει μια άλλου είδους πράξη μοιράζοντας στις γειτονιές ανεξάρτητα σε όλους τρόφιμα, είδη ρουχισμού από τις κοινωνικές του υπηρεσίες. Μια αντενέργεια άλλου είδους…

Κουφόγιαννης: Το κάνει οργανωμένα και συστηματικά αυτό ο Δήμος.

Λογοθέτης: …άλλου είδους. Που να μην διαχωρίζει χωρίζει τους Πακιστανούς απ’ τους Έλληνες και τους Αλβανούς απ’ τους Έλληνες.

Κουφόγιαννης: Ο κ. Μπενετάτος έχει τον λόγο.

Ιωακειμίδης: Το κάνει μονίμος ο Δήμος μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Τι είναι αυτά που λέτε κ. Λογοθέτη;

Λογοθέτης: Ίσως αυτή την Κυριακή ή το Σάββατο πρέπει να το κάνει ενεργά.

Ιωακειμίδης: Το κάνει συνεχώς.

Κουφόγιαννης: Δήμαρχε σας παρακαλώ βοηθήστε με. Ο κ. Μπενετάτος έχει τον λόγο.

Μπενετάτος: Ναι. Θεωρώ και σημαντική την συνεδρίαση. Μπορεί κανείς να μιλήσει για πολλά. Θα προσπαθήσω να περιοριστώ έτσι ώστε να επισημάνω ένα-δυο ζητήματα.
Εμείς βέβαια σαν παράταξη θέλω να σας πω λέμε ότι “καμία αλληλεγγύη από χέρια φασιστών”, έτσι. Καμιά αλληλεγγύη, το ξαναλέω. Ούτε ψωμί, ούτε νερό -να το πω έτσι- από τα χέρια των φασιστών. Όσο αφορά τη συζήτησή μας όμως εδώ πέρα πρέπει να πω κάποια πράγματα παραπάνω, γιατί αυτή τέλος πάντων μπορεί να είναι η θέση μας και μπορεί να μην απασχολεί και κανέναν αν μόνο το πει κανείς έτσι. Νομίζω όμως ότι η δράση της Χρυσής Αυγής όλο αυτό το τελευταίο διάστημα -και είναι και μεγάλο- και μάλιστα με τα γεγονότα που πριν λίγο καταδι- κάσαμε, δείχνει γιατί πραγματικά κανείς δεν μπορεί από ένα χέρι δολοφονικό να επιτρέπει να κάνει και το χέρι του αλληλέγγυου, του συμπαραστάτη κλπ. Και πρέπει να σας πω μόνο… εδώ θα κάνω μια παρένθεση γενικά για τη δράση του φασισμού. Υπάρχει μια μεγάλη εμπειρία, είναι καταγραμμένη και σε πολλά βιβλία. Όχι μόνο στη Γερμανία με την άνοδο του Χίτλερ, αλλά και αλλού που δράσανε οργανωμένα φασιστικά κόμματα, πως οργανωμένα οι φασίστες, στον με- σοπόλεμο, μπήκαν σε λαϊκές γειτονιές. Σε λαϊκές, εργατικές γειτονιές, με προοδευτικό μάλιστα προσανατολισμό, πως μ’ αυτή την μέθοδο της “αλληλεγγύης”, δηλαδή της εξαγοράς -να το πω τελικά- μ’ έναν τρόπο, πάνω στην φτώχια και την δυστυχία των άλλων μπόρεσαν να πατήσουν πόδι και στις συνοικίες, σε περιοχές που ήταν λαϊκές κατά βάση και είχαν παραδοσιακά αν θέλετε προσανατολισμό… Κοιτάξτε, αυτό το λέω γιατί. Γιατί άκουσα και τώρα στο περιθώριο, μάλιστα αυτό βγήκε και επίσημα, αν τελικά αυτές οι ενέργειες τους δυναμώνουν ή όχι. Δεν μπαίνει αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα μπαίνει ότι έστω και τώρα, γιατί αυτό που λέει ο στοίχος του Φώντα Λάδη “απλώνεται σα χολέρα πάνω στην ανεμελιά” είναι μια πραγματικότητα, φαίνεται δηλαδή. Αυτοί γράφουν στα κείμενά τους εδώ και 30 χρόνια και παραπάνω τι ακριβώς είναι. Και πάνω στην αναμπουμπούλα -μην το αναλύσω το φαινόμενο τώρα, όπως το βλέπω ας πούμε- έχουνε φτάσει εδώ που έχουνε φτάσει σήμερα.
Λοιπόν, δεν πρόκειται ας πούμε, ότι -ξέρω ’γω- θα πάρουμε την Α ή την Β απόφαση και αυτή -ξέρω ’γω- είναι στο προσκήνιο… Μα είναι στο προσκήνιο ήδη. Και όχι μόνο είναι στο προ- σκήνιο… Έχουν αποθρασυνθεί πια. Γιατί, με τις δημοσκοπήσεις αν θέλετε, με αυτό που νομίζουν ότι συλλέγουν από τον κόσμο κτλ. σαν αποδοχή χωρίς, θεωρώ πραγματικά αυτός ο κόσμος που τους επιδοκιμάζει, τους ψηφίζει, ότι καταλαβαίνει τι στο βάθος πρεσβεύουν απόλυτα. Υπάρχει μια εξήγηση γι’ αυτό. Υπάρχει τέλος πάντων μια δράση που πρέπει χωρίς καθυστέρηση και να εξηγηθεί στον κόσμο τι ακριβώς είναι και να υπάρχει και αντιμετώπιση.
Λοιπόν θα σταθώ στην συγκεκριμένη ενέργεια που λέμε ότι εμείς δεν δίνουμε την πλατεία μας γι’ αυτή την δράση, όχι μονάχα… Καλά περιγράφτηκε και αυτό με την αλληλεγγύη, που αν θέλετε έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται θέαμα. Γίνεται δηλαδή… πώς να το πω… μια δημόσια εικόνα για να δείξει ας πούμε τη μεγαλοσύνη τους και την μεγαλοψυχία τους κλπ. Το βασικότερο που πρέπει να πούμε πραγματικά είναι ότι έχουν εξαγγείλει ότι σ’ αυτή την αλληλεγγύη είναι ρατσιστές. Κάνουνε διακρίσεις. Κάνουν μόνο για τους Έλληνες, όχι για τους μετανάστες. Αυτό πρέπει να κυριαρχήσει. Και σαν πολιτικό όργανο αλλά και σαν ένα όργανο που τέλος πάντων λέει στη νεολαία, λέει στην πόλη ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς, μ’ αυτές τις διακηρυγμένες αρχές και θέσεις, να ’ρθουν εδώ ας πούμε και να μας κάνουν τους καραμουτζούνιδες.
Θα ’χουμε δρόμο, θα ’χουμε διαδρομή, φαίνεται αυτό. Γι’ αυτό και εγώ επισημαίνω αυτό που είπα και πριν στο ψήφισμα. Το σημαντικότερο απ’ όλα, γιατί εμάς η λογική μας δεν είναι να ανοίγουμε βεντέτες. Θέλω να σας πω το εξής, κάνω πάλι εδώ μια υπογράμμιση. Στο Πέραμα η επίθεση ήταν δολοφονική πέρα για πέρα, δεν έχει κανένας αμφιβολία. Σας λέω ήμουν δηλαδή μετά από ένα μισάωρο εκεί πέρα και ο Γιάννης ο Αγγελινιάδης κι εγώ τέλος πάντων, όταν ει- δοποιηθήκαμε για τα γεγονότα. Αν δείτε τα χτυπήματα που γίνανε με τα λοστάρια που χρησιμο- ποίησαν στα καπό και το χτύπημα που είχε ένας συγκεκριμένος με γάντζο στο χέρι… δηλαδή το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Εμείς δεν έχουμε -ξαναλέω- τη λογική της βεντέτας. Έχουμε τη λογική, όσο δύσκολη κι αν φαίνεται, ενός ορ- γανωμένου κινήματος, μιας ενημέρωσης, ενός καλέσματος σε δράση, τον πολιτών μας. Των οργανωμένων στους πολίτες σωματίων και εκφράσεών τους ώστε πραγματικά να βάλουνε φρένο σ’ αυτό το φαινόμενο. Και μπορούμε.
Τώρα, αυτό προϋποθέτει για μας -θα πω αυτό και θα κλείσω- μια αντιμετώπιση που δεν στέκεται μονάχα στο αντιφασιστικό μέτωπο. Γιατί ο φασισμός είναι γέννημα αυτού του πλουτο- κρατικού συστήματος. Τους εκμεταλλεύονται σαν το μακρύ τους χέρι και ταυτόχρονα -ας πούμε- αυτοί δυναμώνουν. Μπορεί σ’ άλλους κύκλους της άρχουσας τάξης να μην αρέσουν, άλλοι μπορεί να τους έχουν -ας πούμε- και σαν εφεδρεία. Επομένως πρέπει να πας θεωρούμε στη ρίζα, στα αίτια που δημιουργούν και γεννάνε αυτά τα φαινόμενα για να μπορεί να ’ναι αποτελεσματικότερη η παρέμβασή σου και πάλι.

Κουφόγιαννης: Ευχαριστούμε κ. Μπενετάτο. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει τον λόγο.

Παπαδόπουλος: Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που είχαμε αναφερθεί για το θέμα της Χρυσής Αυγής είχα πει ότι όσες φορές και να χρειαστεί. Όσο και να φαίνεται βαρετό ή εμμονή -τέλος πάντων- θα βάζω το θέμα για την δράση της Χρυσής Αυγής στην πόλη και ελπίζω είπα την επόμενη φορά να μην έχουμε θύματα. Έχω πέσει μέσα και στα δυο. Τελικά έχουμε θύματα από την δολοφονική επίθεση στο Πέραμα. Θύματα εννοώ βαριά τραυματίες και παραλίγο να θρη- νήσουμε και θύματα. Βλέπουμε ότι όσο πάει, όσο περνάει ο καιρός, όσο σφίγγουν τα πράγμα- τα, όσο… μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε σε μια βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων. Ερχό- μενοι από το καλοκαίρι και απ’ τη ραστώνη του καλοκαιριού, δυναμώνοντας το κίνημα εκπαι- δευτικών και των άλλων που ακολουθούν αυτέ τις μέρες, τσουπ. Και από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας τα καθεστωτικά, η δράση της Χρυσής Αυγής περνάει όσο μπορείτε να φανταστείτε. 10 λεπτά η Χρυσή Αυγή, 1 λεπτό η Νέα Δημοκρατία και ακολουθούν οι επόμενοι (εννοώ στην προβολή). Έχετε δει ξανά… Πότε είχαμε δει ξανά, εγώ τουλάχιστον εδώ και 40-50 χρόνια δεν είχα δει ποτέ μου στην τηλεόραση να δείχνουν τον Μελιγαλά. Σε τέτοια έκταση. Έχει έρθει ποτέ κανένα συνεργείο εδώ τηλεόρασης να πάρει το Μπλόκο της Κοκκινιάς; Όταν και κάποια στιγμή είχαμε και τον Πρόεδρο, εκπρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ; Κανένας δεν πάτησε ποτέ τους. Τον Μελιγαλά τον δείξαμε, τον ξαναδείξαμε, τον μάθαμε και οι τελευταίοι.
Για εμένα δεν είναι θέμα υποτίμησης της πόλης το μοίρασμα, το ρατσιστικό μοίρασμα τροφίμων της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι εκεί το θέμα. Είναι το θέμα όμως η αντισυνταγματική δράση ενός τέτοιου ναζιστικού μορφώματος, μέσα σε όλη τη χώρα αλλά και ιδιαίτερα στην πόλη μας. Σε μια πόλη που έχει γίνει από πρόσφυγες, σε μια πόλη με την ιστορία της Κοκκινιάς.
Από την δράση της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα στο Πέραμα έχουμε ξαναπεί γι’ αυτό. Η Χρυσή Αυγή αυτή τη στιγμή είναι το μακρύ χέρι του κεφαλαίου. Των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγάλων εμπορικών trust. Όταν μοιράζουν τρόφιμα σε σακούλες του Lidl τα μοιράζουν. Και δεν είναι από αυτές που… “κλέβουν” άλλοι από τα super market. Σε σακούλες του Lidl τα μοιράζουν. Και ας το παίζουν και αντι-γερμανοί.
Κοιτάξτε, έγινε μια κουβέντα και πριν, όταν συζητάγαμε για το ψήφισμα. Εμείς δεν το πάμε κάνε αυτό να κάνουμε εκείνο. Το αντιφασιστικό κίνημα στην πόλη πρέπει να δυναμώσει και να ’ναι μέτωπο. Μέτωπο όλων εκείνων των δυνάμεων που έχουν αυτόν τον χαρακτήρα, που δεν θέλουν την δράση των ναζιστικών συμμοριών, που είναι με το εργατικό κίνημα και θέλουν να προω- θήσουν τα αιτήματα του εργατικού κινήματος, σε αντιπαράθεση με όσα κάνει η Χρυσή Αυγή.
Για εμάς το μοίρασμα των τροφίμων της Χρυσής Αυγής είναι βαθιά ρατσιστικό, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό -έτσι όπως το βάζουν- και πρέπει να σταματήσει. Επειδή είμαι της άποψης, έχω τη θέση ότι δεν μπορεί να καταληφθεί η πλατεία από τα ΜΑΤ για να απαγορεύσουν το μοίρασμα των τροφίμων της Χρυσής Αυγής. Θα μου πείτε πως θα γίνει; Αλλά με δική μου εντολή, να ’χω συμφωνήσει κι εγώ, να αποκλειστεί η πλατεία απ’ τα ΜΑΤ, με κλούβες, με το οτιδήποτε, για να μην κάνουν αυτοί τη δουλειά τους… Εγώ θα προτείνω κάτι άλλο. Και χθες η απεργιακή επιτροπή των καθηγητών αποφάσισε -και αν συμφωνούν και οι άλλοι φορείς θα συνυπογράψουν την αφίσα και το κάλεσμα- το Σαββάτο να είναι ημέρα για την παιδεία. Το Σαββάτο να είναι ημέρα υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών. Παιδεία, υγεία, πρόνοια, αυτά που χάνονται και στο επόμενο διάστημα θα ιδιωτικοποιηθούν. Διαδήλωση στη Νίκαια για την υποστήριξη των κοινωνικών αγαθών το Σαββάτο λοιπόν. Και παράλληλα, αν βοηθήσουν κι άλλοι φορείς που ασχολούνται με την αλληλεγγύη, θα μπορούσαμε εκείνη την ημέρα να κάνουμε συλλογή σχολικών ειδών για τις οικογένειες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν να δώσουν στα παιδιά τους και το τετράδιο για να πάνε. Όσοι έχουμε επαφή με τα σχολεία κι όσοι αυτές τις μέρες, με τους αγιασμούς και με τις κινητοποιήσεις, επισπευτήκαμε σχολεία, οι διευθυντές το λένε ξεκάθαρα. Έχουμε ζήτημα. Έχουμε ζήτημα. Και πως τα παιδιά θα ’ρθουν να ανταποκριθούν σ’ αυτά που τους ζητούν αλλά και έχουμε παιδιά που πεινάνε. Τέταρτο Δημοτικό. Μαθητής της τρίτης Δημοτικού στον Αγιασμό λιποθύμησε. Το ξέρετε πιστεύω. Όταν τον ρωτήσανε τι έχει φάει το πρωί είπε “δεν έχω φάει τίποτα από χθες”.

Κουφόγιαννης: Ολοκληρώστε κ. Παπαδόπουλε.

Παπαδόπουλος: Είναι ζήτημα. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει θέμα πείνας, κρίσης, φτώχιας στην πόλη. Υπάρχει και πολύ μεγάλο, αλλά η φτώχια, η πείνα, δεν έχουνε χρώμα. Δεν έχουνε DNA άρειου κτλ. Η πείνα είναι για όλους, για τους πάντες. Η πείνα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την σύγκρουση μ’ αυτή την πολιτική της κυβέρνησης για να ανατραπεί αυτή η πολιτική στη ρίζα της. Για να μπορέσει μπας και πάρουμε τα πάνω μας σαν χώρα.

Κουφόγιαννης: Ευχαριστούμε κ. Παπαδόπουλε. Ο κ. Αλιμπέρτης έχει τον λόγο.

Αλιμπέρτης: Καλύφθηκα.

Μονέος: κ. Πρόεδρε, επειδή λείπει ο κ. Βρεττάκος στη Ρωσία, θα ήθελα να μιλήσω εγώ. Αυτή τη στιγμή δηλαδή και μετά ο κ. Αλιμπέρτης.

Ιωακειμίδης: Καλύφθηκε ο κ. Αλιμπέρτης.

Κουφόγιαννης: Ο κ. Αλιμπέρτης καλύφθηκε.

Μονέος: Πάω εγώ;

Κουφόγιαννης: Αν και θα θέλαμε γραπτή δήλωση του κ. Βρεττάκου (γέλια).

Ιωακειμίδης: Απ’ τη Ρωσία (γέλια).

Μονέος: Αυτό που με εντυπωσιάζει κ. Πρόεδρε είναι η ευαισθησία της Δημοκρατίας. Βλέπω εδώ μέσα συνάδελφους που κόπτονται για τη δημοκρατία, τον αντι-ρατσισμό, τον φασισμό, τον οποίο υπηρετούσαν επί σειρά ετών όταν ήταν τα ανατολικά μπλοκ και στέλνανε στη Σιβηρία τον λαό γιατί -εν πάση περιπτώσει- έλεγε μια διαμαρτυρία ή γιατί ζήταγε δυο φέτες ψωμί. Δεν τον θυμάμαι να κόπτεται τόσο και τότε. Και πάμε στη δημοκρατία. Ο κάθε ένας έχει δικαίωμα να μοιράζει τρόφιμα, να δίνει ρούχα σε όποιον θέλει και όποτε θέλει. Η Δημοκρατία δεν φοβάται την Χρυσή Αυγή. Αλλά νομίζω και αυτό μου κάνει εντύπωση, ότι τα άλλα εξτρέμ την φοβούνται γιατί αρχινάνε και βλέπουν ότι υπάρχει αντίπαλος. Δεν υπάρχει Δημοκρατία να φοβάται κανένανε. Όσοι αποκαλείστε τον τρόμο και όσοι υπονοείτε… και αυτό μου έκανε εντύπωση Δήμαρχε. Έκανες υπόμνημα στην αστυνομία και ανέφερες ότι θα γίνουν επεισόδια. Γνωρίζεις τίποτα; Θέλω να μας πεις αν είναι να γίνουν επεισόδια. Εγώ νομίζω ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε μιανού να δίνει οτιδήποτε σε οποιονδήποτε όποτε θέλει. Κακός έφτασε η Ελλάδα σ’ αυτό το σημείο, να έχει την ανάγκη των φορέων, των συλλόγων…

Κουφόγιαννης: Και όπου θέλει;

Μονέος: Ακριβώς.

Κουφόγιαννης: Και όπου θέλει;

Μονέος: Ε βέβαια. Αν είναι δικά μου και θέλω να τα δώσω κάπου θα μου το απαγορεύσεις εσύ;

Κουφόγιαννης: Στο σπίτι σου μπορούν να έρθουν να μοιράσουν;

Μονέος: Ορίστε;

Κουφόγιαννης: Στο σπίτι σου μπορούν να έρθουν να μοιράσουν;

Μονέος: Αν εγώ το επικαλεστώ και το θέλω, δεν θα μου το απαγορεύσει και κανείς.

Κουφόγιαννης: Αυτό ακριβός κάνουμε τώρα.

Μονέος: Όχι. Εμείς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να απαγορεύσουμε σε ένα κόμμα που θέλει να έχει μια κοινωνική συμπεριφορά σε συγκεκριμένους πολίτες και όλα τ’ άλλα κόμματα, οι φορείς τους, τα σωματεία τους που συνδέονται μαζί τους, να έχουν δικαίωμα να φέρνουν ψηφίσματα, να τους διαβάζουμε υπομνήματα και όλα αυτά να συμφωνούμε και να τα υπερψηφίζουμε. Όχι. Εγώ για μένα νομίζω ότι αυτή η συνεδρίαση είναι μη γενόμενη. Εγώ είμαι δημοκράτης και θα παρα- βρεθώ και στο μοίρασμα της Χρυσής Αυγής εκεί και θα επικαλεστώ να με πάρει πρώτο η αστυ- νομία. Αυτό.

Κουφόγιαννης: Η κα Μπούτση έχει τον λόγο.

Μπούτση: Καλύφθηκα.

Κουφόγιαννης: Καλύφθηκε η κα Μπούτση. Ο κ. Σιδέρης έχει τον λόγο.

Σιδέρης: Αν εξαιρέσουμε μια πάρα πολύ μικρή μειοψηφία, υπάρχουν πάρα πολύ άνθρωποι που ακολουθούν την Χρυσή Αυγή. Άνθρωποι θυμωμένοι, που μέσα στον θυμό τους δεν βλέπουν σωστά. Αυτούς τους θυμωμένους ανθρώπους που θέλουν να πληγώσουν το πολιτικό σύστημα, γιατί έχουν πληγωθεί απ’ αυτό πάρα πολύ, δεν πρέπει να τους χαρίσουμε. Άρα η απόφασή μας δεν πρέπει να έχει υστερίες, λαϊκισμούς και κραυγές. Η απόφασή μας πρέπει να μιλάει για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πρέπει να μιλάει για τον ρατσισμό και για τον φασισμό χωρίς υστερίες. Δεν δίνουμε την άδεια γιατί αρνούμαστε να χωρίζονται οι άνθρωποι σε κατηγορίες. Δεν δίνουμε την άδεια γιατί αρνούμαστε να καταπατιέται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τέτοιοι λόγοι μπορούν να μιλήσουν στον θυμωμένο άνθρωπο. Μπορεί να τον βοηθήσουν να απεγκλωβιστεί. Γι’ αυτό παρα- καλώ με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να διατυπωθούν οι θέσεις μας για την απαγόρευση του μοιράσματος τροφίμων στην πλ. Δαβάκη.

Κουφόγιαννης: Ευχαριστούμε κ. Σιδέρη. Η Κατερίνα. Η κυρία Θωμαΐδου;

Ιωακειμίδης: Θωίδου.

Κουφόγιαννης: Η κυρία Θωίδου.

Ιωακειμίδης: Τι εκφράζει;

Κουφόγιαννης: Είναι… Είσαι…

Θωίδου: Από την “Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή”.

Κουφόγιαννης: Από την κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό.

Θωίδου: Νομίζω ότι με τη σημερινή απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και νομίζω ότι σήμερα θα πάρουμε μια απόφαση ιστορική και θα αποδείξουμε ότι η Νίκαια είναι και παραμένει πόλη αντιφασιστική, πόλη αντιρατσιστική, πόλη που συνεχίζει τις παραδόσεις τις ιστορικές ενάντια στον ναζισμό και ενάντια στον φασισμό. Θέλω να τονίσω ότι πραγματικά είναι συγκλονιστικό να ξέρουμε ότι τη στιγμή που οι καθηγητές βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, που οι μαθητές είναι ξεσηκωμένοι, οι που φτιάχνουν επιτροπές αγώνα, που βγαίνουνε τα Σάββατα το πρωί στις λαϊκές και κάνουν εξορμήσεις διεκδικώντας συμπαράσταση στον αγώνα τους και την ίδια στιγμή, χιλιάδες άλλος κόσμος ετοιμάζεται να απεργήσει και να διεκδικήσει το ψωμί του και τη δουλειά του, να επιτρέχουμε στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι είναι αποδεδειγμένο πια μετά την επίθεση στο Πέραμα ότι έχουνε βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο τους μετανάστες, όπως είχε γίνει ένα προηγούμενο διάστημα, αλλά έχουν βάλει στον στόχαστρο τους ανθρώπους που αγωνίζονται, τα συνδικάτα, την αριστερά, σε μια περίοδο που ο κόσμος είναι ξεσηκωμένος και βγαίνει στους δρόμους, να επιτρέψουμε στους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής να βγούνε και να κάνουν την προπαγάνδα τους. Γιατί δεν μιλάμε για διανομή τροφίμων, για να είμαστε καθαροί. Μιλάμε για μια προσπάθεια στρατολόγησης που θα γίνει εκείνη την μέρα ανοιχτά στην πλατεία. Λοιπόν. Νομίζω, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι για να πάρεις τρόφιμα από τη Χρυσή Αυγή πρέπει να δώσεις όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο. Άρα νομίζω ότι σαν υπερασπιστές της Δημοκρατίας το χρέος μας είναι πάνω απ’ όλα να παλέψουμε για να διώξουμε την Χρυσή Αυγή από την περιοχή μας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επίθεση που έγινε στο Πέραμα. Έγινε παραμονές ενός μεγάλου ξεσηκωμού. Παραμονές μιας μεγάλης απεργίας. Και αυτό που θέλει να κάνει η Χρυσή Αυτή είναι να σπείρει τον τρόμο, να σπείρει τον φόβο στην γειτονιά μας και στα σχολεία, ούτος ώστε να εξασφαλίσει ότι ο κόσμος δεν θα ξεσηκώνεται. Όχι. Νομίζω είμαστε μ’ αυτούς που ξεσηκώνονται, είμαστε μ’ αυτούς που διεκδικούνε τη δουλειά τους. Είδη περάσαμε ψήφισμα που μας πρότεινε η ΕΛΜΕ Πειραιά και δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις. Η θεωρία των δυο άκρων θεωρώ ότι είναι πολύ επικίνδυνη. Ήταν εμετικό το πρωτοσέλιδο των Νέων (η εφημερίδα) εχθές που είχε μια φωτογραφία της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά και μια φωτογραφία των αγωνιστών στην Μακρόνησο. Ήταν εμετικό. Η θεωρία των δυο άκρων προσπαθεί να επενοχοποιήσει τους δολοφόνους Χρυσαυγήτες και να ρίξει το βάρος στην αριστερά. Άρα δεν είμαστε ουδέτεροι. Διεκδικούμε μια πόλη αντιφασιστική, μια πόλη χωρίς ναζισμό. Διεκδικούμε το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή μέσα από τους αγώνες τους. Άρα νομίζω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μια απόφαση να απαγορευτεί αυτή η συγκέντρωση με έναν αστερίσκο. Νομίζω ότι η απαγόρευση που έκανε ο κ. Καμίνης στην Αθήνα ήταν το μισό βήμα. Έτσι. Έγινε η απαγόρευση στο Σύνταγμα όμως έγινε η διανομή τροφίμων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Σταθμό Λαρίσης. Και ξέρετε πολύ καλά ότι έτρεξαν τα κανάλια να προβάλουνε, δήθεν καταδικάζοντας, την διανομή των τροφίμων. Άρα νομίζω ότι, για να μην καταλήξουμε ότι η διανομή των τροφίμων θα γίνει κάπου αλλού, θα γίνει στα γραφεία τους ή σε κάποια άλλη πλατεία, νομίζω ότι είναι σωστό αυτό που πρότεινε ο Κώστας ο Παπαδόπουλος. Θέλουμε το Σάββατο να είναι μια μέρα αγώνα. Και θέλουμε ο δήμος της Νίκαιας, εχθές ήμουν κι εγώ στη συνέλευση της απεργιακής επιτροπής. Οι καθηγητές συζητάνε για το Σάββατο ούτως ή άλλως να κάνουν ένα συλλαλητήριο ή μια συναυλία και νομίζω ότι Σάββατο πρέπει να είναι μια μέρα που η Νίκαια θα πει ότι “υπερασπίζομαι τη δημόσια δωρεάν παιδία και θέλω τους φασίστες έξω από την πόλη μου”. Να συνδέσουμε αυτά τα δυο ζητήματα και νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή για να συνεχίσουμε.

Κουφόγιαννης: Ολοκληρώνοντας την συζήτησή μας, ακούγοντας την επιχειρηματολογία των Δημοτικών Συμβούλων, καταλήγουμε στην πάγια θέση την οποία εκφράζουμε με αυτόν τον τρόπο, όπως την διατύπωσε και ο Δήμαρχος στην αρχή και στην συνέχεια οι Δημοτικοί Σύμ- βουλοι, ότι γι’ αυτούς τους λόγους δεν παραχωρούνται οι χώροι μας. Εντάξει; Ευχαριστώ. Έχετε κάτι άλλο κ. Δήμαρχε. Εντάξει. Ευχαριστώ πολύ.

Λάσκαρη: Δεν θα ψηφίσουμε;

Ιωακειμίδης: Ομόφωνο είναι.

Λάσκαρη: Δεν είναι ομόφωνο.

Ιωακειμίδης: Έφυγε οοο…

Κουφόγιαννης: Ο Μονέος έχει φύγει. Υπάρχει ομοφωνία στην απόφασή μας.

Η απόφαση !

Με θλίψη ανέγνωσα, την επομένη της έκτακτης συνεδρίασης, την απόφαση που εξέδωσε ο Πρό- εδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κουφόγιαννης, η οποία αναφέρει τα εξής:

 

Έκτακτη συνεδρίαση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του N. 3852/2010.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Της με αρ. 249/2013 απόφασης με θέμα: Συζήτηση και λήψη απόφασης στην αυθαίρετη κατάληψη της Πλατείας Δαβάκη που πρόκειται να γίνει την Κυριακή 22-09-2013 από το κόμμα της Χρυσής Αυγής για διανομή τροφίμων.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ (παρών)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗΣ (παρών)
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ (απών)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΤΑΦΙΔΟΥ (απούσα)

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από τους κ.κ.

Αγγελινιάδη Ι., Αδαμπασίδη Α., Αλιμπέρτη Ι., Αμανατίδη Χ., Άννινο Ν., Αραβαντινού-Τσιμπλάκη Μ., Βαλλιανάτου Ε., Βρεττάκο Δ., Δερμάτη Α., Ζαχαρόπουλο Π., Θεοχάρη Β., Κατηφέ Π., Κίτσο Ε., Κοτζαμάνη Σ., Κουφόγιαννη Ε., Κουφοπαντελή Μ., Λαγουμιτζή Μ., Λάσκαρη - Κρασοπούλου Β., Λεγάκη Γ., Λεωτσάκο Ν., Λιανοπούλου - Μητροπούλου Α., Λιντζέρη Α., Λογοθέτη Σ., Μάκρα Η., Μάλαμα Π., Μαλτέζη Α., Μαραγκάκη Κ., Μαρωνίτη Ι., Μονέο Ν., Μουταφίδου Β., Μπακατσέλο Ι., Μπακιρτζή N., Μπενετάτο Σ., Μπίχτα Π., Μπούτση - Χα- ραλαμπίδου Α., Νικολάκη Σ., Πανίδου-Μητακίδου Μ., Παπαδόπουλο Κ., Πάτρωνα Γ., Ρου- μιάν Ε., Σιδέρη Ι., Σταματάτο Δ., Σωτηροπούλου Δ., Τούντα Κ., Τριανταφυλλίδη Π.

ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ

Αμανατίδης Χ., Άννινος Ν., Βρεττάκος Δ., Θεοχάρης Β., Κατηφές Π., Κίτσος Ε., Λεωτσάκος Ν., Μάκρας Η., Μαρωνίτης Ι., Μονέος Ν., Πάτρωνας Γ., Τριανταφυλλίδης Π.

ΘΕΜΑ 1ο (ΜΟΝΑΔΙΚΟ): Συζήτηση και λήψη απόφασης στην αυθαίρετη κατάληψη της Πλατείας Δαβάκη που πρόκειται να γίνει την Κυριακή 22-09-2013 από το κόμμα της Χρυσής Αυγής για διανομή τροφίμων.

Μετά από σχετική συζήτηση

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

1.
 
 
2.
 
3.
 
 
 
 
4.

Καταδικάζει την κίνηση της Χρυσής Αυγής να διανέμει τρόφιμα εν μέσω κεντρικής πλα- τείας του Δήμου μας, διότι με τον τρόπο αυτό ευτελίζει και υποτιμά βαθιά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των δημοτών μας.
Δεν επιτρέπει την χρησιμοποίηση κοινοχρήστων χώρων για μοίρασμα τροφίμων από ο- ποιονδήποτε που καπηλεύεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Εγκρίνει όπως η παρούσα απόφαση (η οποία έχει ισχύ από εκδόσεώς της και για κάθε παρόμοια μελλοντική κίνηση από οποιονδήποτε) αποσταλεί στην Γεν. Αστυνομική Δ/ση Πειραιά, προκειμένου να προβεί στην εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος, ώστε να διασφαλιστεί, τώρα και στο μέλλον, η δημόσια ασφάλεια και η ειρηνική κοινωνικοοι- κονομική ζωή των δημοτών μας.
Aποδέχεται το υπ. αρ. 147 / 12-9-2013 ψήφισμα της ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ, το οποίο κατέθεσε στο Δ.Σ. ο επικεφαλής της παράταξης “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ” κ. Μπενετάτος Στυλιανός.

Μια καταδίκη που λέει ότι η διανομή τροφίμων στις πλατείες “ευτελίζει και υποτιμά την ανθρώ- πινη αξιοπρέπεια”. Μια απαγόρευση που λέει ότι δεν επιτρέπει το μοίρασμα τροφίμων από ο- ποιονδήποτε καπηλεύεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μια διευκρίνιση ισχύος απλά και μόνο για να μην διορθωθεί το λάθος και μια αποδοχή ψηφίσματος που δεν διευκρινίζει τι μπορεί να σημαίνει επί της ουσίας. Αυτά με την “ιστορική” απόφαση. Η Νίκαια αντιστάθηκε!

Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !

Ερωτηματικά

01.
 
02.
 
 
 
 
03.
 
04.
 
 
05.
 
06.
 
 
07.
 
08.
 
 
09.
 
10.
 
 
 
 
 
 
 
 
11.
 
 
12.

Ήρθαν ή δεν ήρθαν δυο (2) θέματα (τα οποία ο Πρόεδρος ξεχώρισε εξαρχής); Η απόφαση γιατί γράφει για ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ θέμα;
Έγινε ψηφοφορία (την οποία προκήρυξε ο Πρόεδρος) για το πρώτο θέμα ή δεν έγινε; Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής ήταν ή δεν ήταν “ο κ. Μονέος κατά και οι υπόλοιποι υπέρ” (όπως ανακοίνωσε δια μικροφώνου ο Πρόεδρος); Γιατί δεν μεταφέρθηκε στην από- φαση η ψηφοφορία με τις παρατηρήσεις του κ. Μονέου (όπως είπε χαρακτηριστικά ότι θα κάνει ο Πρόεδρος);
Γιατί στην απόφαση, το κείμενο για το ψήφισμα για τα γεγονότα στο Πέραμα, δεν είναι ίδιο με αυτό που αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου;
Το ψήφισμα της “ΕΛΜΕ Πειραιά” αναφέρει για κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Τι ακριβώς σημαίνει για τον δήμο μας “αποδέχομαι” το ψήφισμα της ΕΛΜΕ; Θα κάνει κάποια από αυτές της ενέργειες;
Γιατί στην απόφαση δεν διορθώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του μοιράσματος τροφίμων όπως επισημάνθηκε και στη συζήτηση;
Τι ήταν αυτό που έκανε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ΜΗΝ δώσει αρχικά το δικαίωμα να μιλήσει η εκπρόσωπος της ΚΕΕΡΦΑ και έπειτα από την παρέμβαση του κ. Παπαδόπουλου να της το επιτρέψει;
Ποιον ρωτάει ο πρόεδρος για τη διαδικασία της σειράς των ομιλητών και ποιος του την ορίζει;
Γιατί κατά την εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου ο Πρόεδρος του ΔΣ σπεύδει να ερμηνεύσει τον κ. Μονέο από τη στιγμή που βρίσκεται στην αίθουσα ο κ. Μονέος και μπορεί ο ίδιος να ερμηνεύσει τον εαυτό του; Ο Πρόεδρος δεν θα έπρεπε απλά να διευθύνει την κουβέντα;
Γιατί δεν αναφέρετε κάπου στην απόφαση ότι ο κ. Μονέος αποχώρησε πριν την ψηφοφορία αλλά αναγράφεται μόνο ως απόν;
Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων που ζήτησαν να μιλήσουν (πλην του κ Μονέου - ο οποίος όμως αναφέρετε ως απόν), προκύπτει ότι στην απόφαση θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ΠΡΩΤΙΣΤΟΣ το ρατσιστικό περιεχόμενο της επιλογής “μόνο για Έλληνες” που προτάσσει η Χρυσή Αυγή (γιατί αυτό είναι που πρέπει να τονιστεί στην τοπική κοινωνία) και δευτερευόντως το μοίρασμα τροφίμων στις πλατείες που για κάποιους δεν είχε και ιδιαίτερη σημασία. Γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο; Γιατί δεν αναφέρετε πουθενά η ρα- τσιστική επιλογή “μόνο για Έλληνες” της Χρυσής Αυγής και η απόφαση μένει μόνο στη γενικευμένη απαγόρευση οποιουδήποτε “καπηλεύεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια” (δίχως κάποια περεταίρω ερμηνεία); Ποια είναι η διδαχή της πόλης προς τους πολίτες της;
Γιατί, γενικότερα, ακόμα και μετά τις εισηγήσεις, τίποτα απολύτως δεν άλλαξε στην τοπο- θέτηση του Δημάρχου που ήρθε ως πρόταση στο ΔΣ, από τη στιγμή που υπήρχαν αρκετές προτάσεις και αλλαγές; Ποια είναι η διαδικασία που πραγματοποιεί κάτι τέτοιο;
Η ψήφιση του δεύτερου (κύριου) θέματος γιατί έγινε μετά λήξη της συνεδρίασης και την επισήμανση της κας Λάσκαρη (τη στιγμή που ορισμένοι Σύμβουλοι ενδεχομένως να είχαν ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα);

Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !

_________________

Σχόλιο Αρχισυντάκτη

Αντί “Σχόλιου Αρχισυντάκτη”, επιτρέψτε μου να παραθέσω τα λόγια που είπε στο Δημοτικό Συμ- βούλιο Θεσσαλονίκης ένας αγαπημένος φίλος:

Γιατί πραγματικά αυτή η κοινωνία δεν το ’χει καταλάβει ότι τον εκθρέφει τον φασισμό. Χρόνια. Στο σύνολό της μπορώ να πω, άλλοι περισσότερο - άλλοι λιγότερο.
Θέλω να ζητήσω ένα συγνώμη εκ μέρους του πολιτικούς συστήματος. Δεν ακούστηκε αυτό εδώ. Μπορεί να υπονοήθηκε αλλά δεν ακούστηκε. Και γιατί συγνώμη. Ήμουν Δευτέρα γυμνασίου όταν με φωνάξανε να κατέβω κάτω και να πω “φωτιά-φωτιά στα Σκοπιανά σκυλιά”. Ούτε που ήξερα περίπου πως είναι αυτοί εκεί. Νόμιζα ότι είχαv τρία κεφάλια… χειρότεροι από τον δικέφαλο αετό.
Πάνω σ” αυτή τη μισαλοδοξία και τον φόβο, το μίσος και τον ρατσισμό κάποιοι κάναν καριέρες εδώ μέσα. Και είναι ακόμα εδώ μέσα.

Ζητώ συγνώμη σαν πολιτική, που κάναμε τον λαϊκισμό -που είναι θεμέλιος λίθος του φασισμού- ΚΟΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Που κάναμε την αποδόμηση του προηγούμενου -για να φανώ εγώ- ΚΟΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Αυτό που έλεγε ο Χρήστος “ελεγχόμενο πολίτη, εξαρτώμενο από εμένα”, ε που βασί- ζεται νομίζεται ο φασισμός. Η φτώχεια είναι ο καταλύτης.
Υπάρχουν όμως κοινωνίες που η φτώχεια δεν οδήγησε στον φασισμό. Εκεί θέλω να καταλήξω… Καλύτερα άνεργος παρά δολοφόνος.

none 5 pixel
Adobe Acrobat

Διαύγεια: ΘΕΜΑ 1ο (ΜΟΝΑΔΙΚΟ) - Συζήτηση και λήψη απόφασης στην αυθαίρετη κατάληψη της Πλατείας Δαβάκη που πρόκειται να γίνει την Κυριακή 22-09-2013 από το κόμμα της Χρυσής Αυγής για διανομή τροφίμων

 

facebook Μοιράσου το στο facebook

Σχετικά Posts

2 σχόλια στο άρθρο “Μια “ιστορική” απόφαση ! ! !”

 1. halkidona.gr

  Ανακοίνωση Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης “ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ” για την Νίκαιας και τον Ρέντη κ. Κούλη Βρεττάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο 30/9.

  Ομορφη Πόλη

  Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού “ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ” για την Νίκαια και τον Ρέντη Δρακούλης Βρεττάκος κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 30/9 την ακόλου- θη δήλωση:

  κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

  Σας ενημερώνω ότι ο δημοτικός σύμβουλος Νικόλαος Μονέος δεν ανήκει πια στο συν- δυασμό της “ΟΜΟΡΦΗΣ ΠΟΛΗΣ” και δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση τις θέσεις και τις απόψεις μας. Σας παρακαλώ να τον αφαιρέσετε από τον συνδυασμό και να μην αντιμετω- πίζεται πλέον ως μέλος του.

  Ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού “ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ”

  ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

 2. halkidona.gr

  Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας ενημερωθήκαμε από την προϊσταμένη του γραφείου Δημοτικού Συμβουλίου ότι υπήρξε ξεχωριστή απόφαση για το ψήφισμα σχετικά με την επίθεση στο Πέραμα (Ερωτήματα 01 και 02) το οποίο όμως, λόγο προβλημάτων στη σελίδα του Δήμου, δεν είχαμε τη δυνατότητα να προμηθευτούμε. Μόλις την λάβουμε θα την επισυνάψουμε στο άρθρο.

Σχολιάστε