Η μεταφύτευση των φοινικόδεντρων της πλατείας Αγ. Νικολάου

24.09.2012 | ZASKAR

Ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας αποχαιρετά… Τα σχεδόν 100 χρόνων φοινικόδεντρα που στόλιζαν την πλατεία Αγ. Νικολάου της Νίκαιας, τοποθετημένα εκεί το 1924-28 από τους πρώτους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην πόλη, μας αποχαιρετούν πλέων οριστικά.
Οι εργασίες της Αττικό Μετρό ΑΕ και της ανάδοχου εταιρίας J&P ΑΒΑΞ δεν θα μπορέσουν να προφυλάξουν επαρκώς τα δέντρα (πλην ενός ίσως) και έτσι, αναγκαστικά, μεταφυτεύθηκαν στο εγκαταλελειμμένο πάρκο “Ειρήνη” του ελαιώνα στου Ρέντη.

Το εγχείρημα αποτελεί μοναδικό γεγονός στην Ελλάδα και η προσπάθεια ήταν πραγματικά πολύ καλή απ” όλους τους γεωπόνους, γεωτεχνικούς, μηχανικούς και τεχνικό team της Topio- domi, που ανέλαβε να κάνει πράξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταφύτευσης στην Αττική (η μελέτη της Αττικό Μετρό Α.Ε. για τους 5 σταθμούς του υπογείου σιδηρόδρομου), έτσι ώστε οι τεράστιες σε όγκο Ουασιγκτώνιες της πλατείας (ύψους 17, 19 και 21 μέτρων) να μεταφερθούν σχεδόν άθικτες.

O διευθυντής της υπηρεσίας πρασίνου Μανώλης Καπάνταης, που βρισκόταν στο σημείο και παρακολουθούσε τις εργασίες, μας επισήμανε ότι πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό κομμάτι της πόλης, που μετακινείται στην ασφαλέστερη επιλογή που είχαμε διαθέσιμη, στον ενιαίο πλέων δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη. Οι κύριοι λόγοι αυτής της επιλογής ήταν αφενός το ε- δαφολογικό περιβάλλον (κατά το παρελθόν υπήρχαν πολλοί φοίνικες που στόλιζαν την συγκε- κριμένη περιοχή) και αφετέρου η δυνατότητα να τοποθετηθούν οι αντηρίδες στήριξης που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, στην οποία θα υπήρχε κόσμος και ιδιαίτερα παιδιά, όπως είναι οι πλατειές της Νίκαιας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμούς, κυρίως λόγο της δύ- σκολης ορατότητας τους.

Δεν παρέλειψε επίσης να μας υπενθυμίσει τις προσπάθειες που καταλαμβάνει η υπηρεσία και ο επικεφαλής αντιδήμαρχος κ. Μπίχτας στην κατά το δυνατόν αρτιότερη συντήρηση και απο- κατάσταση των φοινίκων της ιστορικής πλατείας.

Στην ερώτησή μας σχετικά με την εγκατάλειψη του πάρκου “Ειρήνη” απάντησε πως, κατά το παρελθόν, ο χώρος είχε δοθεί προς μίσθωση αλλά ο μισθωτής δεν είχε συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα με αποτέλεσμα το πάρκο να περιέλθει και πάλι στα χέρια του δήμου.

Η Υπηρεσία Πρασίνου, αμέσως μετά την δρομολόγηση της μελέτης για το πρώην νεκροταφείο της Νεάπολης, που εκπονεί αυτή την περίοδο, θα φτιάξει μια καινούρια μελέτη αποκατά- στασης του πάρκου “Ειρήνη” την οποία θα υποβάλει για χρηματοδότηση είτε στο ΕΣΠΑ, είτε στο “Πράσινο Ταμείο”. Κάτι τέτοιο προβλέπεται να γίνει στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2013.

Ο υπεύθυνος Γεωπόνος της Αττικό Μετρό ΑΕ Γιώργος Γιαννόπουλος μας επισήμανε ότι το βασικό χαρακτηριστικό και η ιδιαιτερότητα της μεταφύτευσης στη Νίκαια είναι η υλικά και το μέγεθος των δέντρων. Πρόκειται, πιθανότατα, από την έρευνα την οποία πραγματοποίησαν, για την μεταφύτευση των μεγαλύτερων μεγέθους δέντρων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιαννόπουλος συνέχισε λέγοντας: “Το όλο εγχείρημα θα λήξει μόλις οι φοίνικες ενσωμα- τωθούν στο περιβάλλον και είμαστε πλέων βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να επιβιώσουν, αυτός άλλωστε είναι και ο αρχικός μας στόχος”, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια προσπάθεια (που είναι και για την Αττικό Μετρό AE η πρώτη της φορά και θα απολέσει οδηγό για τις επόμενες προεκτάσεις) χρειάζεται τη στήριξη των δήμων και των κατοίκων κάθε περιοχής.

Ο Κώστας Τάτσης, που σε συνεργασία με τον Νίκο Μπαρμπή αποτέλεσαν το επιστημονικό δί- δυμο της Topiodomi, που ανέλαβε για λογαριασμός της Αττικό Μετρό την επιχείρηση της με- ταφύτευσης, δήλωσε λίγο μετά την επιτυχή τοποθέτηση και του τελευταίου φοίνικα:

 

Διαβάσαμε από την παγκόσμια βιβλιογραφία σε ανάλογες μεταφυτεύσεις τι έχει γίνει ώστε να μπορέσουμε να ήμαστε κατά το μέγιστο δυνατόν σίγουροι για την επιτυχία της μεταφύ- τευσης. Έχοντας τηρήσει όλους τους κανόνες ασφαλείας για το προσωπικό και του χρήστες του πάρκου προχωρήσαμε στο αμέσως επόμενο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από τα μέτρα για την ταχύτερη επιτυχία του εγχειρήματος (εντατήρες για την αποφυγή μεγάλων μετακι- νήσεων του φοίνικα, κλάδεμα, φυτο-ορμόνες ριζοβολίας και ανάπτυξης του ριζικού συ- στήματος).

Όταν δροσίσει και η μέση θερμοκρασία είναι κάτω από 20 βαθμούς θα προχωρήσουμε με τη μεταφύτευση και των υπολοίπων δέντρων της πλατείας (νεραντζιές, ροδιές κλπ).

Στην ερώτησή μας σχετικά με τη μετέπειτα φροντίδα των φυτών στο εγκαταλελειμμένο πάρκο “Ειρήνη” ο κ. Τάτσης απάντησε:

 

Ο δήμος θα πρέπει να παράσχει τα μέσα (νερό και μηχανισμό άρδευσης και ποτίσματος) και εμείς θα προσφερθούμε στον δήμο για να κάνουμε από εκεί και πέρα το αυτόματο πότισμά. Για κάποιες ημέρες, ως να ολοκληρώσει ο δήμος το αντικείμενο της ανατροφοδότησης των αντλιών στο υπάρχων πηγάδι, θα ποτίζουμε εμείς με βυτίο. Από εκεί και πέρα θα απλώσουμε σωλήνα άρδευσης για να μπορέσουν αυτοί οι φοίνικες απρόσκοπτα να ποτίζονται.

_________________

Σχόλιο Αρχισυντάκτη

Παρά τις δηλώσεις, για εμένα μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί η μοίρα αυτών των δέντρων. Το σημείο που μεταφυτεύτηκαν είναι ένα εγκαταλειμμένο, βανδαλισμένο, λεηλατημένο και ρημαγμένο πάρκο, εκεί κοντά στο πουθενά της πόλης. Όπως μαρτυρούν και όσα με θλίψη αντικρίσαμε όλοι μας την ημέρα της μεταφύτευσης, ο δήμος φάνηκε ανήμπορος να δημιουρ- γήσει και να στηρίξει λύσεις όπως φιλοξενία συστήματος προσκόπων, 5×5 και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων (που ακμάζουν στην περιοχή), αναψυκτηρίου, παιδικής χαράς, πρότυπου σχολείου στο κέντρο του πάρκου, urban εκδηλώσεων, ακόμα κ αστικής καλλιέργειας (με μπαχ- τσέδες) σε ανάδοχους κατοίκους παρά μόνο αρκέστηκε στις φρούδες υποσχέσεις ενός με- γαλοεπενδυτή που όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, μόνο σε αυτόν ελπίζαμε. Τώρα βέβαια οι αδιαμφισβήτητα εμπειρότερες υπηρεσίες δείχνουν πολύ πιο αποφασισμένες. Ας ελπίσουμε λοιπόν. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

 

facebook Μοιράσου το στο facebook

Σχετικά Posts

4 σχόλια στο άρθρο “Η μεταφύτευση των φοινικόδεντρων της πλατείας Αγ. Νικολάου”

 1. Celina

  Most yeast infections can be treated at home with natural methods such as plain yogurt(eat or Insert some into the vagina), bathing with vinegar(so be careful), drink a lot of water, etc. Here are good articles about the truth of this infection and success stories of how to treat a yeast infection naturally. It’s very useful for yo2#&onD.8u17;t worry!

 2. ΓΑΒ

  Είναι καλό να μην φανατιζόμαστε και να γράφουμε νηφάλια. Το φέσι που επικαλείστε δεν ήταν μόνο του προηγούμενου, όπως λέτε, αλλά όλων όσων πέρασαν από το δημαρχιακό θώκο. Δείτε αν θέλετε και τη σχετική συνέντευξη τύπου. Δυστυχώς ο δήμος μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στις απαιτήσεις του και απ” ότι φαίνεται ο δανεισμός είναι η μόνη διέξοδος.

  κ. Μαρία όταν δημιουργήθηκε το πάρκο δαπανήθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Δυστυχώς όμως το έργο είχε ως μοναδικό στόχο την παραχώρησή του σε τρίτους και τίποτα ουσιαστικότερο, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να μην ασχολείται με την μετέπειτα χρήση παρά μόνο με ένα αρχικά αρεστό οπτικό αποτέλεσμα κι αυτό όχι για πολύ.

  Κάτι τέτοιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι εμφανές και από την επιλογή του χώρου.

  Όπως και να “χει όμως, αλήθεια, διαβάσατε όσα έγραψα ως κάποιες πρόχειρες ιδέες; Η φιλοξενία του συστήματος προσκόπων απαιτεί χρήματα; Το σχολείο απαιτεί δημοτικά χρήματα; Η ένταξη στο υπάρχων πρόγραμμα παιδικών χαρών που τρέχει στον δήμο μας θα αποτελούσε κάποιο δυσβάσταχτο έξοδο; Η παραχώρηση του πάρκου σε εκδηλώσεις απαιτεί χρήματα; Οι αστικές καλλιέργειες απαιτούν χρήματα; Ακόμα και τα γηπεδάκια και το αναψυκτήριο, αν είχαν ενταχθεί στον αρχικό σχεδιασμό του πάρκου (αν προέβλεπε τη μετέπειτα χρήση του) δεν θα απαιτούσαν κάτι τώρα.

  κ. Μαρία, πέραν των πικρόχολων επί προσωπικού σχολίων σας, δεν άκουσα κάποια δική σας ιδέα. Ήθελα επίσης να σας πληροφορήσω ότι εγώ βρισκόμουν εκεί, όλη την ημέρα, παρακολούθησα τις εργασίες, συνομίλησα με όλους, διαπιστώσαμε μαζί όσα μετέφερα και στο άρθρο και ασφαλώς ανέφερα πως στο μέλλον υπάρχει ελπίδα για αλλαγή. Δυστυχώς όμως απ” ότι φαίνεται δεν το διαβάσατε όλο. Αν το κάνατε θα διαπιστώνατε ότι ο κ. Καπάνταης είπε ότι άμεσα ετοιμάζεται εκ νέου μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον χώρο η οποία θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή το Πράσινο Ταμείο. Πριν βιαστείτε λοιπόν να παπαγαλίσετε αυτό που απ” ότι φαίνεται έπεισαν κι εσάς να κάνετε με περισσή ευχέρεια, περί της μη ύπαρξης χρημάτων, ρίξτε σας παρακαλώ μια ματιά στο άρθρο, ελάτε και σε κανένα δημοτικό συμβούλιο, μιλήστε και με κανά-δυο άτομα που ξέρουν και είναι αρμόδια ή έστω διαβάστε το άρθρο.

  ΥΓ: Τα σχόλια για το αν νομίζω ότι βρίσκομαι σε άλλον δήμο κλπ δεν με αφορούν και λείπαμε που τα αναφέρεται. Μπορούμε άραγε να γράφουμε τα υπέρ και τα κατά δίχως παραταξιακές εμμονές; Δεν είμαστε εχθροί. Συμπολίτες είμαστε.

 3. maria

  ΜΑΛΛΟΝ ΚΥΡΙΕ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΣΑΣΤΕ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΙ ΤΩΝ 87 ΕΚΑΤ. ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ. ΜΕ ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ?
  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΩΘΗΚΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ.
  ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ…..ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

 4. ΒΑΚΗΣ ΚΑΡΑΙΑΚΟΦΟΓΛΟΥ

  ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΦΘΟΥΝ ,π.χ ΣΤΗΝ ΠΛ.ΚΟΥΜΠΑΚΗ ? ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΡΕΝΤΗ? ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΛ.ΚΟΥΜΠΑΚΗ, ΠΟΥ 2/3 της ,ΕΙΝΑΙ
  ΤΣΙΜΕΝΤΟ ?

  ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ…

Σχολιάστε