Αίτημα για άρνηση συγχωνεύσεων θέτει ο Κωσ. Παπαδόπουλος

25.02.2011 | ZASKAR

Αίτημα προς τον Δήμαρχο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη για τη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου, με θέ- μα τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, απέστειλε στις 14 Φλεβάρη ο επικεφαλής της δημο- τικής κίνησης “Κόντρα στο Ρεύμα” και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Παπαδόπουλος.

Παρά το γεγονός ότι από το Υπουργείο Παιδείας δίνονται διαβεβαιώσεις ότι οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με βάση παιδαγωγικά και δημογραφικά κριτήρια και θα αφορούν μικρό αριθμό σχολείων [ περίπου 100 ολιγοθέσια ], ολόκληρη σχεδόν η σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα κάνει λόγο για σχέδιο εκτεταμένων καταργήσεων που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους μαθητές.
Παρόλα αυτά, αυτό που ζητείται -για καλό και για κακό- από το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω της επιστολής του κ. Παπαδόπουλου, είναι η ομόφωνη καταδικαστική απόφαση. Αναλυτικότερα η επιστολή αναφέρει:

 

Κ Ι Ν Η Σ Η   Π Ο Λ Ι Τ Ω Ν   Ν Ι Κ Α Ι Α Σ - Ρ Ε Ν Τ Η    “κόντρα στο ρεύμα

Τηλ./Fax: 2104935150 - 6944299953 eMail: kontrastoreyma@gmail.com

Νίκαια, 14 Φεβρουαρίου 2011

                 Προς τον Δήμαρχο Νίκαιας - Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη

                 Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου Νίκαιας - Ρέντη Μ. Κουφόγιαννη

 

ΘΕΜΑ: Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τις συνχωνεύσεις των σχολικών μο- νάδων

Σαρωτικές βαθιά αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές είναι οι αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση. Το Υπουργείο ανακοινώνει μεγάλης έκτασης συγχωνεύσεις και καταργή- σεις σχολείων μέσα στον επόμενο μήνα. Θέλει να συγχωνεύσει όλα τα συστεγαζόμενα σχολεία, να διαλύσει και να διοχετεύσει τους μαθητές των “μικρών” σχολείων σε γειτονικά και φυσικά να καταργήσει με τους τρόπους αυτούς εκατοντάδες σχολεία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας: “Σχολικές Μονάδες πρω- τοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα…” και ότι “Σε κά- θε περίπτωση τηρούνται οι κανονιστικές ρυθμίσεις για το μέγιστο αριθμό μαθητών (έως 25 για την πρωτοβάθμια και έως 30 για τη δευτεροβάθμια)…”.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν εκτεταμένες συγχωνεύσεις και στην περιοχή μας και ότι θα αυξηθεί σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, μειώνοντας την ποιότητα της παρεχό- μενης εκπαίδευσης.

Γίνεται κατανοητό πως το Υπουργείο κινείται με μόνο γνώμονα τη μείωση του κόστους από την πλευρά του κράτους για την εκπαίδευση. Το μνημόνιο επιβάλλει δραστικές περικοπές στο δημόσιο, και οι τομείς του δημοσίου που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Ήδη φέτος τα χρήματα για την εκπαίδευση (2,75% του ΑΕΠ) είναι τα λιγότερα που έχουν δοθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Μάθαμε ότι η Υπουργός Παιδείας καλεί στις 28/2 τους Δημάρχους σε συνάντηση για τις συν- χωνεύσεις των σχολικών μονάδων.

Πιστεύουμε ότι στην συνάντηση αυτή ο Δήμαρχος της Πόλης πρέπει να πάει με ομόφωνη κα- ταδικαστική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου.

Για αυτό σας καλούμε να πάρετε απόφαση για σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου με θέμα τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, με την συμμετοχή όλων των φορέων της Εκπαίδευσης, σύλλογο εκπαιδευτικών αβάθμιας, ΕΛΜΕ, Ένωση Γονέων.

Πιστεύουμε ότι το αίτημα μας θα γίνει δεκτό και ότι θα υπάρξει κοινή πλεύση όλων μας για το καλό των Σχολείων της Πόλης μας.

 

Κώστας Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Νίκαιας - Ρέντη

 

Κόντρα στο Ρεύμα: Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τις συνχωνεύσεις των σχολι- κών μονάδων

 

facebook Μοιράσου το στο facebook

Σχετικά Posts

 

2 σχόλια στο άρθρο “Αίτημα για άρνηση συγχωνεύσεων θέτει ο Κωσ. Παπαδόπουλος”

 1. Κώστας Παπαδόπουλος

  Δυστυχώς βλέπουμε την πρόθεση να μην κάνει θέμα το σοβαρό και επείγον αυτό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθεί μια καταδικαστική απόφαση για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Στην πρόθεση μάλλον της δημοτικής αρχής είναι να βγει ένα ψήφισμα καταδίκης. Οι ανατροπές στην Παιδεία είναι τεράστιες για όλα τα ζητήματα και θα πρέπει να γίνει μεγάλη συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα -και αυτό θα είναι το ζητούμενο μιας εκδήλωσης συζήτησης που ετοιμάζουμε- και πρέπει όλοι μας να είμαστε σαφέστατοι στις θέσεις μας πάνω στις επιχειρούμενες αλλαγές από την κυβέρνηση.
  Ξαναλέμε ότι θα έπρεπε την Δευτέρα στις 28/2 που καλεί η Υπουργός Παιδείας τους δημάρχους και τους διευθυντές εκπαίδευσης για να συζητήσουν για το θέμα αυτό να υπήρχε ομόφωνη καταδικαστική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας. Δεν καταλαβαίνουμε πόσο πολύ δύσκολο ήταν να γίνει κάτι τέτοιο σε ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενες μέρες με αυτό το θέμα.
  Τι θα πάει να πει την Δευτέρα στην Υπουργό;
  Δεν δεσμεύεται από πουθενά από καμιά απόφαση και για μας υπάρχει σοβαρό ζήτημα πάνω σε αυτό.
  Εμείς θα είμαστε και έξω από το Υπουργείο Παιδείας την Δευτέρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΛΜΕ, την ώρα που θα πηγαίνουν οι Δήμαρχοι να συναντήσουν την Υπουργό και στις 12.00 μαζί με τους γονείς του 28ου στην Π. Ράλλη.

 2. Κώστας Παπαδόπουλος

  Δυστυχώς αυτά που γράφαμε στις 14/2 επαληθεύτηκαν πολλή γρήγορα. Ο Διευθυντής Αβάθμιας Εκπ. Πειραιά κος Τεκελής, προτείνει προς κατάργηση το 28ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας.
  Ένα από τα παλαιότερα και καλλίτερα σχολεία -από άποψη παραγόμενου παιδαγωγικού έργου- πάει να χαθεί από τον χάρτη των σχολείων της Πόλης μας.
  Είχαμε, από πολύ πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη, την άποψη ότι μόνο δυσάρεστες συνέπειες θα έχουμε από την εφαρμογή του και δεν πέσαμε και πολύ έξω.
  Οι Γονείς, οι εκπαιδευτικοί, αντέδρασαν με μεγάλη συγκέντρωση στις 23/2 στο χώρο του σχολείου με την συμμετοχή και δημοτικών παρατάξεων και τις δημοτικής αρχής.
  Αποφάσισαν μια σειρά από ενέργειες, μια από αυτές είναι την Δευτέρα 28/2 στις 12.00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο και μετά παράταση στο γραφείο διεύθυνσης Πειραιά.
  Καθώς και η ΟΛΜΕ και ο τοπικός σύλλογος δασκαλων -sepen.gr- αποφάσισαν με τη σειρά τους να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση να ανατρέψουν αυτές τις προτάσεις για συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Σχολιάστε